De ideale hobby: psychologisch scoren met competentie, autonomie en verbondenheid

10 maart 2017

Koken, schilderen, fotograferen of gamen: een hobby verrijkt je leven. Hoe komt dat eigenlijk en uit welke hobby’s kun je de meeste voldoening halen? Psychologisch hebben we een sterke behoefte aan competentie, autonomie en verbondenheid. We willen graag ergens goed in zijn, zelf bepalen welke keuzes we maken en onze tijd bij voorkeur met anderen doorbrengen. De ideale hobby scoort goed op deze drie elementen.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

De zelfbeschikkingstheorie

De psychologische verklaring hiervoor komt van de zelfbeschikkingstheorie, in het Engels kennen we die als de Self Determination Theory. De theorie stelt dat de menselijke motivatie tot ons gedrag voortkomt uit drie elementen:

  • Autonomie
  • Competentie
  • Verbondenheid

Hij laat hiermee zien dat zijn hobby zeer goed scoort op de drie aangeboren psychologische behoeften.

Het zijn drie aangeboren psychologische basisbehoeften, die ons intrinsiek motiveren in ons gedrag. Scoort je hobby hoog op deze drie elementen? Dan is de kans groot dat je daar erg veel voldoening uit zal halen en plezier in zal hebben.

Een vriend van me heeft onlangs fotografie als nieuwe hobby opgepakt. Ik vroeg hem naar hoe hij daar zo bij gekomen was en wat het voor hem zo leuk maakt. Hij vertelt: “een vriend van me plaatst erg mooie foto’s op Instagram van zijn reizen in Japan en Canada. Dat leek me ook erg gaaf om te doen en ik besloot er veel over te gaan lezen.” Dat is overigens opvallend, aangezien normaal gesproken een boodschappenbriefje al teveel leeswerk voor hem vormt. Hij vervolgt: “ik las over de compositie van foto’s en instellingen voor mijn camera en begon tegelijkertijd zelf te experimenteren met sluitertijden. Het is leuk om te zien dat ik er mooie resultaten mee boek en dat ook anderen op Instagram dat waarderen”.

Hij laat hiermee zien dat zijn hobby zeer goed scoort op de drie aangeboren psychologische behoeften. Hij leest over fotografie en experimenteert daarmee op zijn manier (autonomie), hij is trots op de foto’s die hij maakt (competentie) en volgt hierin zijn vriend met wie hij de hobby deelt (verbondenheid). Zien op welke foto’s hij terecht trots is? Check z’n Instagram.

Probeer kennis op te doen en daarmee te experimenteren om je eigen keuzes te maken […].

De ideale hobby

Ook koken is op die manier een fijne hobby, mits je het aandurft om zelf te experimenteren met verschillende ingrediënten tot nieuwe gerechten. Je creëert daarmee een belangrijke mate van autonomie. Uiteraard kun je die experimenten samen met anderen uitvoeren, waardoor je bovendien verbondenheid creëert. En zet je op die manier een heerlijk gerecht (of een bijzondere tosti) op tafel? Dan kun je trots zijn op wat je maakte en voel je je daardoor competent.

Ook schilderen en gamen of andere hobby’s bieden deze mogelijkheden. Probeer kennis op te doen en daarmee te experimenteren om je eigen keuzes te maken, probeer zoveel mogelijk anderen bij je hobby te betrekken of daar anderen in op te zoeken en zorg er tenslotte voor dat je trots kunt zijn op wat je doet. Je kunt je hobby daarmee uitlijnen volgens onze aangeboren psychologische basisbehoeften, waardoor ze je maximaal gelukkig maken.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

E. Deci – R. Ryan, Overview of Self-Determination Theory: An Organismic Dialectical Perspective, in Handbook of Self-Determination Research”, pp. 3-34, Rochester, 2002.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply