Waarom gaat de tweede helft van een vakantie zo snel voorbij?

4 mei 2018

Eenmaal over de helft van de vakantie lijkt het wel alsof de tijd versnelt. De dag waarop je weer terugreist naar huis komt razendsnel dichterbij, terwijl het de eerste paar dagen zo heerlijk lang leek te duren allemaal. Hoe kan dat, als ieder uur feitelijk gezien even lang zou moeten duren? Het heeft te maken met de psychologische verwerking door je brein. Van nieuwe en bestaande prikkels.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Je brein heeft de kracht om tijd uit te rekken of in te laten krimpen. Tijd als rubber, zoals ze uitlegden tijdens een spannende Rambo-tour in Cuba. De tour zou een uurtje duren, maar dat konden er ook wel twee worden. Tijd is flexibeler dan we denken. Tenminste, in ons brein.

Hoe anders is dat op vakantie. Een nieuwe bestemming met geluiden die je niet kent, exotische geuren, andere muziek en vooral een omgeving van je accommodatie waar je de weg niet weet.

Nieuwe en bestaande prikkels

Tijdens een vakantie, en ook thuis, ontvang je dagelijks allerlei prikkels. Het geluid van je wekker die je wekt, de geur van de koffie die je zet, de muziek op de radio en collega’s die aan je vragen of je ze even kunt helpen. Bekende prikkels, waar het brein aan gewend is. En weinig moeite voor hoeft te doen om ze te verwerken. Er gaat zoveel mogelijk op de automatische piloot in het onbewustzijn, om je bewustzijn niet te hoeven ‘storen’.

Hoe anders is dat op vakantie. Een nieuwe bestemming met geluiden die je niet kent, exotische geuren, andere muziek en vooral een omgeving van je accommodatie waar je de weg niet weet. Allemaal nieuwe prikkels, waarvan het onbewustzijn vindt dat het de aandacht van je bewustzijn verdient. Je verwerkt op bewust niveau veel meer prikkels. Daardoor is het een geweldige ervaring waarin je van alles meemaakt. Een ervaring die lang lijkt te duren, omdat je brein veel moeite moet doen om alles te verwerken.

Zorg ervoor dat je tijdens het tweede deel van je vakantie nieuwe ervaringen opzoekt.

Naarmate je langer op vakantie bent wen je aan een deel van die prikkels. Ze worden normaler, waardoor je brein minder moeite hoeft te doen. Voor je gevoel gaat alles sneller, zoals ook een werkdag op de automatische piloot voorbij schiet. En zoals je zonder voor je gevoel echt op te letten naar huis kunt fietsen, waarbij zowel de tijd als de omgeving voorbij vliegt.

Genieten van je vakantie: doe nieuwe dingen

De psychologisch beste vakantie biedt je steeds nieuwe prikkels. Bij aankomst gaat dat vanzelf, dus doe het dan gerust even wat rustiger aan. Zorg ervoor dat je tijdens het tweede deel van je vakantie nieuwe ervaringen opzoekt. Plan spannende activiteiten of reis door naar een volgende bestemming. Nieuwe prikkels tijdens het tweede deel van de vakantie zorgen ervoor dat die net zo lang lijkt te duren als het begin. Voorkom dat de tijd voorbij vliegt door je brein vooral het tweede deel lekker bezig te houden.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply