Dit artikel lees je in 3 minuten (en je ontdekt drie methoden om productiever te worden)

5 augustus 2024

Waarom ‘deel je jouw feedback morgen wel’, ga je volgende maand beginnen met sporten en maak je binnenkort die afspraak bij de dokter? En komt daar vervolgens niets van terecht? 
Het heeft te maken met je mindset. Dat is standaard een ‘deliberative mindset’, in plaats van een ‘implementair mindset’. Maar gelukkig valt dat heel eenvoudig aan te passen, zodat je er wél aan begint.

3 sterren *** – Wetenschappelijke inzichten vanuit de consumentenpsychologie, vertaald naar concrete voorbeelden.

Experts in consumentengedrag ontdekten dat een tijdgebonden verwachting helpt om jouw brein in de juiste mindset te brengen. Dus lees je dat dit artikel slechts 3 minuten duurt? Dan activeert onbewust een ‘implemental mindset’, dus een mindset die een plan maakt om het doel te bereiken (binnen 3 minuten dit artikel lezen).

Dat werkt veel beter dan de standaard-mindset, een delibarative mindset. Die denkt namelijk na over ‘zal ik het wel of niet doen’. En dan is het antwoord meestal ‘dat komt later wel’. Waarna het niet gebeurt.

Met de juiste mindset focus je op hoe je het doel wilt behalen
In plaats van of je het überhaupt zal gaan doen.

Binnen 1 tot 60 minuten

Het blijkt te werken bij allerlei taken, die 1 tot 60 minuten duren. De kunst is om je te focussen op het ‘hoe ga ik dit voor elkaar krijgen’, in plaats van een ‘wil ik dit nu doen’.

Belangrijk daarbij is dat je het jezelf makkelijk maakt om te bepalen hoe je het gaat doen, en hoe lang het zal duren. Een inschatting van het aantal minuten is daarom een uitstekende manier.

Andersom kunnen zowel medici, marketeers en anderen er hun voordeel mee doen om je te motiveren taken op te pakken, en niet meer uit te stellen.

3 bewijzen dat het werkt

Dat dit werkt was uit de praktijk eigenlijk allang gebleken.
Je ziet dat bijvoorbeeld terug in de:

  • 2 minuten regel van Clear

    Wil je een nieuwe gewoonte aanleren?
    Dat lukt alleen als je er binnen 2 minuten mee kunt starten.
  • 5-minute miracle

    Meer mediteren, maar weet je niet zeker of je er tijd voor hebt?
    Begin met 5 minuten. Dan weet je zeker dat het lukt.
  • 15-minute rule

    Voorkomen dat je verzandt in waar je eigenlijk geen tijd aan wilt besteden?
    Gebruik de 15 minute-rule om je echt tot taken te zetten.

Interessant artikel gelezen en wil je op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Meld je aan voor de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de nieuwe artikelen ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Verder lezen: Chun, L. Y., Lembregts, C. & Van den Bergh, B. (2024). Mind over minutes: The effect of task duration consideration on task delay. Journal of Consumer Psychology, 34, 502-509.

Clear, J. (2019). The 2-minute rule: How to stop procrastinating and start new habits. CNBC https:// www.cnbc.com/

Gollwitzer, P. M. (1990). Action phases and mind-sets. In E. T. Higgins & R. M. Sorrentino (Eds.), Handbook of motivation and cognition: Foundations of social behavior (Vol. 2, pp. 53–92, 2). The Guilford Press.

Heckhausen, H., & Gollwitzer, P. M. (1987). Thought contents and cognitive functioning in motivational versus volitional states of mind. Motivation and Emotion, 11, 101–120.

Loder, V. (2016). 10 Scientifically proven tips for beating procrastination. Forbes.

Roomer, J. (2020). Use the ‘15-minute rule’ to stop procrastinating today|by Jari Roomer|personal growth lab|medium. Personal Growth Lab.


Patrick is meer dan 10 jaar zelfstandig Consumentenpsycholoog. Hij combineert psychologie met marketing. Psychologische inzichten maken hem gelukkiger met zijn eigen (aankoop)keuzes en vormen de wetenschappelijke basis om bedrijven en instellingen te adviseren. Hij schrijft hier blogartikelen op de site, schrijft columns voor RTLZ en De Ondernemer en wordt regelmatig gevraagd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie. Bovendien is hij zelfstandig SEO tekstschrijver.

You Might Also Like