Druk zijn als dure Rolex: indruk maken met je volle agenda

10 juli 2017

Luxeproducten zijn een uitstekend middel om aan te tonen hoe goed je het hebt. De dikke auto en het glimmende horloge kennen we allemaal. Er bestaat echter een nieuwe vorm van uitsloven: we zijn druk! Druk zijn was altijd een teken van laaggeschooldheid, omdat we veel meer uren moeten maken dan anderen met betere scholing. Vandaag de dag doe je er echter niet meer mee als je aangeeft dat je het op je gemak aankunt en aan het eind van de dag je inbox gewoon leeg is. Wetenschappers en specialisten in consumentengedrag onderzochten waarom het zo interessant staat om het druk te hebben.

3 sterren *** – Wetenschappelijke inzichten vanuit de consumentenpsychologie, vertaald naar concrete voorbeelden.

Uit het onderzoek blijkt dat de traditionele verhoudingen veranderen. Naarmate we meer verdienen zijn we niet langer minder druk, maar kunnen we juist laten zien dat we eigenlijk nergens echt tijd voor hebben. Het heeft te maken met een belangrijke vorm van schaarste, in dit geval van waardevolle mankracht. Door aan te geven dat we druk zijn laten we onze omgeving eigenlijk weten dat het bedrijf niet zonder ons kan, we zijn belangrijk en hebben daarom een volle agenda.

Schaarste in menselijk kapitaal

Het is die schaarste die ervoor zorgt dat we status kunnen ontlenen aan het feit dat we zo druk zijn. Blijkbaar bezitten we voor werkgevers prettige eigenschappen. We hebben ambitie en zijn competent, waardoor de bedrijven ons ‘nodig’ hebben. Die mate van ‘belangrijkheid’ zorgt ervoor dat we daarmee naar anderen toe kunnen werken aan onze status, zoals we dat ook kunnen doen met dure producten die we kopen.

Rolex gebruikte een keer de volgende advertentietekst: “Checking his watch costs Bill Gates $300 a second. What is your time worth?”

Uit het onderzoek naar consumentengedrag blijkt ondertussen wel dat er een verschil bestaat tussen Amerikanen en werknemers uit West-Europa. We zijn net als de Amerikanen graag druk en laten dat onze omgeving goed weten. Toch hechten we meer waarde aan vakantie dan zij. Vrije tijd en vakantie gelden net zo goed als statussymbolen als het ‘druk zijn’, terwijl de Amerikanen uitsluitend opscheppen met de zeer lange werkdagen en het gebrek aan vrije tijd of vakanties.

Inzicht voor marketeers

Dat druk zijn en uitsloven met een volle agenda helpt ons het gewenste imago te creëren en op te scheppen naar anderen. Bovendien is het een interessante kans voor marketeers. Copywriter Michael Pollan gebruikte bijvoorbeeld een keer “You don’t have time to cook, you’re too important; you’re a loser if you have time to cook” om in te spelen op het drukke schema van de doelgroep. Rolex gebruikte een keer de volgende advertentietekst: “Checking his watch costs Bill Gates $300 a second. What is your time worth?”

De volle agenda biedt een kans om een keer niet standaard in te spelen op de financiële mogelijkheden van consumenten om producten te kopen, maar op hun drukke schema. Het geeft aan dat ze belangrijk zijn en dat hun tijd te kostbaar is om te verspillen.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Bellezza, S., Paharia, N. & Keinan, A. (2017). Conspicuous Consumption of Time: When Busyness and Lack of Leisure Time Become a Status Symbol. Journal of Consumer Psychology, 44, 118-138.

Brislin, Richard W. and Eugene S. Kim (2003), “Cultural Diversity in People’s Understanding and Uses of Time,” Applied Psychology, 52 (3), 363–82.

Lynn, Michael (1991), “Scarcity Effects on Value: A Quantitative Review of the Commodity Theory Literature,” Psychology and Marketing, 8 (1), 43–57.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply