Het Helpende Bord: toffe gedragsbeïnvloeding door HAK

22 januari 2021

De laatste keer dat ik groenten van HAK op m’n bord had kan ik me niet herinneren, maar ze zijn wel een erg leuk initiatief gestart. Psychologisch word ik heel blij van het Helpende Bord, dus #nosponsor en toch een dikke aanbeveling. Het bord gebruikt slimme consumentenpsychologie om kinderen meer groenten te laten eten.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Beïnvloeding op het bord

HAK heeft zich samen met Wageningen University verdiept in de psychologische literatuur. En dat leverde een aantal interessante inzichten op, die het merk heeft vertaald naar een bord dat het allemaal samenbrengt:

  • Doen wat jij doet
    Kinderen doen het liefst wat jij doet. Luisteren zullen ze niet, maar je gedrag spiegelen kunnen ze als de beste. Dus laat je ze van een zwaar grotemensenbord eten? Dan maakt dat automatisch enthousiaster over alles dat erop ligt. Het bord is keramisch en rond, net als dat van jou. En beter nog? Eet er zelf ook van!
  • Kuiltje onder de groente
    Het bord heeft een handig kuiltje, waardoor er meer in past en het toch minder lijkt. Een mooie vertaling van de bottomless bowls van Brian Wansink, waarvoor de onderzoeker de IG Nobel-prijs voor voeding ontving (het onderzoek is kritisch tegen het licht gehouden in 2017, toen bleek dat andere onderzoeken van hem niet altijd helemaal klopte. Met dit specifieke geval bleek niets aan de hand).

Zorg dat de kinderen mee-eten van dezelfde soort borden, voorkom borden waarop je alles door de gedecoreerde rand dichtbij elkaar moet leggen en schuif de groente in ieder geval naar voren als jullie gaan eten.

  • Delboeuf-illusie

    Op een groter bord lijkt dat wat er ligt minder, dus zal een kind minder weerstand tonen. Het is in lijn met onderzoek dat grotere porties laat eten van grotere borden, en kleinere van kleinere. (Het onderzoek door Brian Wansink naar een vergelijkbaar effect werd later teruggetrokken, dus een korrel zout is op z’n plaats. HAK en Wageningen University verwijzen overigens niet naar dit onderzoek).
  • Dichterbij
    Door de groente vooraan op het bord te leggen is dit het makkelijkst naar binnen te werken. Een handige truc, die voorkomt dat de kinderen moeite moeten doen om bij de groente uit te komen.
  • Extra wit deel

    Het deel met het kuiltje is extra wit gemaakt, om de groenten groener, roder of op een andere manier feller te laten ogen. Handig, omdat dit het eten er meteen aantrekkelijker uit laat zien.

Zelf aan de slag

Zo’n kuiltje in het bord en die extra witte kleur is natuurlijk lastig. Toch kun je ook zonder zo’n HAK-bord slim gebruik maken van de inzichten. Zorg dat de kinderen mee-eten van dezelfde soort borden, voorkom borden waarop je alles door de gedecoreerde rand dichtbij elkaar moet leggen en schuif de groente in ieder geval naar voren als jullie gaan eten.

En wil je meer leuke experimenten proberen met de kleine? Ook de Marshmallow-test blijft natuurlijk een absolute aanrader. Probeer het ieder jaar opnieuw, om zelf uit te vinden wanneer kinderen in staat zijn om het eerste spekje te laten liggen in ruil voor een tweede erbij.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like