Welk effect heeft de coronacrisis op alcoholisten?

9 oktober 2020

Het vele thuiszijn in coronatijd heeft geen goede invloed op ons welzijn. De verveling slaat toe, we voelen ons kwetsbaar en we hebben veel last van spanning. Dit heeft vervelende gevolgen voor de toekomst. Daarnaast spelen ook angsten een grote rol. “Heb ik straks nog wel een baan?” En die toenemende spanning bleek voor een hoop mensen een goede reden om een keer wat extra te eten of te drinken. Dit blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland. Betekent dit ook dat alcohol als copingsmechanisme wordt gebruikt?

Let op: dit is een gastblog van Trubendorffer.

Nu een tweede golf onvermijdelijk lijkt, nemen ook de zorgen van verslavingsartsen en deskundigen toe. Want wat betekent een eventuele nieuwe ‘intelligente lockdown’ voor deze kwetsbare groep? Deze vragen werden gesteld in een gesprek met een aantal verslavingsartsen van verslavingskliniek Trubendorffer. Welk effect heeft de coronacrisis op mensen met een alcoholverslaving? En zal er een nieuwe groep verslaafden ontstaan door de invloeden van de coronacrisis?

De impact op (ex)verslaafden

De coronacrisis heeft invloed op ons allemaal. Maar zeker op de mensen die al verslaafd zijn geweest. Zij hebben wellicht in het verleden methodes geleerd om zich van dit copingsmechanisme af te houden. Maar zodra alle zekerheid wegvalt, bestaat de kans dat zij opnieuw hard in hun verslavingsgedrag zullen terugvallen. De verslavingsartsen bij Trubendorffer zeiden hierover het volgende:

  • Behandelaar 1: “Een aantal zaken vallen mij op: de alcoholisten, die crisisgevoelig zijn, zakken nu nog sneller door het ijs en vallen inderdaad heviger en eerder terug. De alcoholisten, die meer copingvaardigheden tot hun beschikking hebben, benutten deze coronatijd juist om te gaan bewegen (wandelen, fietsen) en zij vluchten minder voor wat er speelt. In Tilburg lopen in het algemeen natuurlijk de aanmeldingen terug sinds de coronatijd, dus daar zit wel een opvallendheid. Hoewel we niet weten waarom, lijkt het mij niet uitgesloten dat in de wat meer gesloten Brabantse cultuur mensen zich nu nog meer terugtrekken in hun verslavingsgedrag.”
  • Behandelaar 2: “met nog als aanvulling dat heel veel mensen gebruik ten tijden van corona zien als een gezonde manier van coping. Wanneer je marketingtechnisch duidelijk kan maken dat dit niet gezond is en het beestje bij de naam noemt, dan kun je denk ik veel mensen wakker schudden.”

Verborgen groep alcoholisten

Dan is er ook nog altijd de verborgen groep alcoholisten. Je ziet niet alleen een terugval bij de mensen die al eerder onder behandeling zijn geweest wegens een alcoholverslaving, maar ook dat een grote groep problematische thuisdrinkers nog meer gaan drinken. Dit heeft verschillende oorzaken.

Allereerst hoeft deze groep zich niet meer te verantwoorden voor een werkgever. Veel mensen werken vanuit huis. Daarnaast is het aantal sociale contacten beperkt. Mensen gaan minder naar buiten, spreken minder af en dit ligt ook niet meer in de lijn der verwachtingen. We verwachten nu immers dat mensen ook meer thuisblijven en dat er minder afgesproken wordt. Daardoor valt het helemaal niet meer op als deze thuisdrinker nog harder wegzakt in zijn of haar verslaving. Zeker niet als deze persoon ook nog eens alleen woont.

Hier schuilt een groot gevaar. Niet alleen de groep wordt door de coronacrisis steeds groter, maar ook de kans dat zij hulp bij alcoholverslaving zullen zoeken neemt af.

Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt gegeven aan deze verborgen groep. Dat duidelijk wordt gemaakt dat ook nu, in tijden van corona, hulp gevonden kan worden. Mensen wakker schudden is noodzaak. Alleen dan kan men een enorme stijging in het aantal alcoholisten binnen ons land voorkomen.

No Comments

Leave a Reply