Afgewezen voor je droombaan? De impact bias maakt het erger dan het is

23 december 2016

“Na een zorgvuldige afweging hebben wij besloten om met één van de andere kandidaten verder te gaan.” Afgewezen voor je droombaan en zit je daarom nu behoorlijk bij de pakken neer? Dat is natuurlijk enorm balen, al maakt de impact bias het psychologisch erger dan het is. We hebben grote moeite om in te schatten hoe we ons in de toekomst zullen voelen. Als het gevolg daarvan overschatten we de invloed van deze afwijzing, terwijl we er in de praktijk weer uitstekend bovenop zullen komen.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

De impact bias volgt uit een aantal belangrijke psychologische invloeden. Ten eerste hebben we grote moeite de invloed van emotionele gebeurtenissen in te schatten waar we niet vaak of nog nooit mee te maken hadden. Daarnaast associëren we een gevoel van geluk onterecht zeer sterk met financiële voorspoed en schatten we de gevolgen van een afwijzing op voorhand extremer in waardoor die uiteindelijk wel meevallen. Verder hebben we moeite om ons los te maken van de huidige emotie die we ervaren, houden we onvoldoende rekening met andere (omgevings)factoren en onderschatten we ons krachtige vermogen tot aanpassing.

Experiment met studenten

Wat bleek? Ze hadden hun teleurstelling enorm overschat, die was alweer een groot deel weggeëbd.

Studenten in Amerika werd in 1998 gevraagd te solliciteren op een beschikbare functie. Uiteraard werden zij allemaal afgewezen. Hen werd meteen na de afwijzing gevraagd hoe ze zich voelden en hoe ze zich over 10 minuten zouden voelen. De studenten waren zeer teleurgesteld en schatten in dat dit ook nog wel even zo zou blijven.

Vervolgens werd ze na die 10 minuten gevraagd opnieuw een aantal vragen te beantwoorden. Wat bleek? Ze hadden hun teleurstelling enorm overschat, die was alweer een groot deel weggeëbd. De nieuwe omgeving en nieuwe kansen die zich zelfs in die korte tijd voordeden maakten het al minder erg en ze hadden zichzelf bovendien overtuigd van het feit dat het wellicht toch niet de ideale functie voor ze was geweest.

Laat je niet gek maken

Het komt dus best goed, er zijn nog allerlei andere droombanen beschikbaar die je binnenkort ontdekt.

Binnenkort solliciteren en word je helaas afgewezen? Laat je dan niet gek maken door de psychologische invloed van de impact bias. Probeer je concreet de vorige grote teleurstelling te herinneren die je te verwerken kreeg. Heb je daar in het dagelijks leven nu nog last van of heb je andere kansen kunnen grijpen? Weet je het je wellicht helemaal niet meer zo goed te herinneren? Dat kan kloppen, het was destijds de impact bias die je de teleurstelling flink liet overschatten. Het komt dus best goed, er zijn nog allerlei andere droombanen beschikbaar die je binnenkort ontdekt.


Artikel met plezier gelezen? Like me op Facebook en lees wekelijks slimme psychologische tips die je direct kunt inzetten. Geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Gilbert, Daniel T.; Pinel, Elizabeth C.; Wilson, Timothy D.; Blumberg, Stephen J.; Wheatley, Thalia P. (1998). “Immune neglect: A source of durability bias in affective forecasting.” (PDF). Journal of Personality and Social Psychology. 75 (3): 617–638. doi:10.1037/0022-3514.75.3.617.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply