“Dat overkomt mij niet”: hoe de Optimism Bias bezichtigingen in de weg kan zitten

1 december 2017

“Het huis heeft officieel geen achterom, maar er is met de buren afgesproken dat jullie gebruik kunnen maken van het steegje erachter.” Een goede poging van de makelaar om ons aan te geven dat er niets aan de hand zou zijn, ook al hadden we heel specifiek aangegeven een achterom te wensen voor ons nieuwe huis. Want, dat komt vast wel goed. Anderen krijgen wel eens ruzie met hun buren. Maar ons? Dat overkomt ons natuurlijk niet. Toch?

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Veiliger, slimmer en meer succesvol dan anderen

We gaan er automatisch vanuit dat eventuele problemen ons niet overkomen. Want, dat gebeurt alleen anderen. Op die manier gaan we er vanuit dat het met de buren vast wel goedkomt. En gaan we er vanuit dat wij natuurlijk nooit scheiden van onze partner. Terwijl 1 op de 3 stellen nog altijd uit elkaar gaat. En daarop loop jij evenveel risico dan iemand anders.

Wat er aan de hand is? Je hebt last van de Optimism Bias. Het leidt ertoe dat je je veiliger, slimmer en succesvoller voelt dan anderen. Op onbewust niveau, waardoor je het idee hebt dat jou iets niet zal overkomen. Dat het allemaal wel goedkomt, ook als er risico’s zitten aan een huis dat je op het oog hebt. Wat de makelaar dan ‘karakter’ noemt.

Kijk kritisch naar de feiten

Wees je ervan bewust dat je brein een loopje met je neemt, door de zaken iets positiever voor te stellen dan ze zijn. Zorg ervoor dat je kritisch kijkt naar de feiten. Bijvoorbeeld naar het aantal stellen dat na verloop van tijd helaas uit elkaar gaat. En naar het percentage buren dat het met elkaar aan de stok krijgt. Dat risico geldt dan voor jou net zo goed als voor iemand anders. En het hoeft niet eens aan jou te liggen. Het is dan uiteraard geen probleem om het huis alsnog te kopen, mits je je ervan bewust bent dat je daarmee een risico loopt ten opzichte van je oorspronkelijke wens voor een achterom.

Meer weten van de Optimism Bias? Tali Sharot gaf er een inspirerende TED Talk over.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply