Red Bull geeft je vleugels: en houdt je uit de auto

4 december 2017

Jonge mannen voelen zich meer dronken, nemen meer risico en zijn seksueel zelfverzekerder als ze Wodka Red Bull drinken, dan als de barman hetzelfde drankje Wodka Cocktail noemt. Bovendien stappen diezelfde jonge mannen dankzij het placebo-effect minder snel in de auto door de Red Bull-benaming. Hoe dat psychologisch zit? Experts in consumentengedrag zochten het in een wetenschappelijk onderzoek uit.

3 sterren *** – Wetenschappelijke inzichten vanuit de consumentenpsychologie, vertaald naar concrete voorbeelden.

Uit onderzoek blijkt dat zij die alcohol mixen met energy drinks twee keer zoveel risico lopen om seksueel geweld mee te maken of te plegen. En twee keer zoveel risico lopen op een alcohol-gerelateerd auto-ongeval.

De overtuiging alleen al dat Red Bull gemixt met alcohol sneller en meer dronken maakt is voldoende om de effecten op te laten treden.

Het alleen al labelen van een cocktail als een ‘Alcohol Mixed with Energy Drinks’ (AMED) is voldoende om jongeren zich meer dronken te laten voelen. Ze meer risico’s te laten nemen, seksueel zelfverzekerder te worden en… Langer te wachten voordat ze weer gaan rijden. Wodka Red Bull heeft door het placebo-effect dus een heel ander effect dan een Wodka Cocktail, ook al doe je er precies hetzelfde in.

Het placebo-effect van Red Bull

Een placebo-effect kan op twee manieren ontstaan:

  • Als we iets zien gebeuren of worden geïnformeerd over een mogelijke werking
  • Als we keer op keer geconditioneerd worden dat iets een bepaald effect heeft

De experts in consumentengedrag in dit onderzoek tonen aan dat Red Bull tot dit placebo-effect kan leiden, zelfs zonder dat de jongeren daar al ervaring mee hebben. De overtuiging alleen al dat Red Bull gemixt met alcohol sneller en meer dronken maakt is voldoende om de effecten op te laten treden.

Andersom zorgt de aanduiding Wodka Red Bull er automatisch voor dat jongeren minder snel in de auto stappen, omdat ze zich meer dronken voelen.

Dat betekent aan de ene kant dat jongeren die expliciet Wodka Red Bull drinken gemakkelijker met vrouwen praten. Aan de andere kant stappen ze minder snel in de auto, omdat ze zich meer onder invloed van alcohol voelen.

Inzicht in consumentengedrag: (overheids)campagnes

De manier waarop de bartender of een flyer een mixdrankje omschrijft heeft invloed op het (placebo)effect daarvan. De aanduiding ‘Wodka Red Bull’ verhoogt het risico op seksueel ongewenst gedrag en verhoogt de verleiding om te gaan gokken. Dat is met name op universiteitscampussen en in de buurt van gokautomaten dus geen wenselijke uiting.

Andersom zorgt de aanduiding Wodka Red Bull er automatisch voor dat jongeren minder snel in de auto stappen, omdat ze zich meer dronken voelen. Dat kan helpen om de juiste toon en inhoud te kiezen voor een (overheids)campagne, net als voor flyers gericht op het voorkomen van specifiek ongewenst gedrag.

Bovendien is het belangrijk om kritisch te blijven op ‘Red Bull geeft je vleugels’, net als ‘Unleash the Beast’ van Monster. Stevige campagnetaal, maar die ‘vleugels’ brengen tegelijkertijd een belangrijk placebo-effect met zich mee.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Bègue, L., Subra, B., Arvers, P., Muller, D., Bricout, V., & Zorman, M. (2009). A message in a bottle: Extrapharmacological effects of alcohol on aggression. Journal of Experimental Social Psychology, 45, 137–142.

Cornil, Y., Chandon, P. & Krishna, A. (2017). Does Red Bull give wings to vodka? Placebo effects of marketing labels on perceived intoxication and risky attitudes and behaviors. Journal of Consumer Psychology, 27, 456-465.

Howland, J., & Rohsenow, D. J. (2013). Risks of energy drinks mixed with alcohol. JAMA, 309, 245–246.

Quinn, P. D., & Fromme, K. (2012). Event-level associations between objective and subjective alcohol intoxication and driving after drinking across the college years. Psychology of Addictive Behaviors, 26, 384.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply