Speciale spaarrekening: voor psychologisch gratis bekeuringen

11 augustus 2017

Flits! Een bekeuring voor te hoge snelheid is natuurlijk nooit leuk, al kun je dergelijke tegenvallers psychologisch eenvoudig verzachten. Maak aan het begin van het jaar een fonds, door een gratis spaarrekening te openen. Maak daar naar over wat je kunt missen, zodat je daar eventuele bekeuringen en andere tegenvallers van kan betalen. Het zou zomaar kunnen dat ik dit fonds binnen een paar weken nodig ga hebben…

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie
Onlangs bezocht ik met een stel vrienden de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring. We verbleven een weekend lang in een mooie villa in de omgeving. We reden er op donderdagmiddag naartoe en kwamen maandag weer naar huis. Dat betekende gecombineerd meer dan 20 uur in de auto. In Duitsland prettig aangezien daar veelal geen snelheidslimiet geldt, maar vooral in Oostenrijk al een stukje uitdagender. Dankzij Flitsmeister ontdekten we dat vooral de tunnels favoriete flitsplaatsen zijn, al kwamen we daar de eerste keer wellicht net wat te laat achter…

Mental accounting

Binnen de consumentenpsychologie kennen we het concept mental accounting. Het betekent kort door de bocht dat je in je hoofd een accountant hebt zitten, die uitgaven indeelt in bepaalde categorieën. Bovendien zijn er aparte categorieën voor ‘uitgegeven’ en ‘beschikbaar’ geld.

Grotere uitgaven doen namelijk relatief minder pijn dan meerdere kleine bedragen voor hetzelfde totaal. Eén keer €200 voelt psychologisch minder pijnlijk dan eerst €50, dan €70 en dan nog eens €80.

Zodra je aan het begin van het jaar €200 overmaakt naar een nieuwe spaarrekening die je verder niet gebruikt of bekijkt (belangrijk!) is dat geld ‘uitgegeven’. Het is niet meer ‘beschikbaar’, ook al zou je er in theorie nog wel bij kunnen natuurlijk. In je hoofd heb je dat geld als het ware al afgeschreven. Zodra je daar een eventuele verkeersboete van betaald schrijf je dit dus niet af van het geld dat er nog ‘beschikbaar’ is. Dat is vooral prettig indien je met die €200 drie keer een boete of andere tegenvaller kunt betalen.

Grotere uitgaven doen namelijk relatief minder pijn dan meerdere kleine bedragen voor hetzelfde totaal. Eén keer €200 voelt psychologisch minder pijnlijk dan eerst €50, dan €70 en dan nog eens €80. Door de uitgaven aan het begin van het jaar te verzamelen ‘voelt’ het dus een stuk prettiger wanneer je de tegenvallers daarmee betaalt.

Nieuwe spaarrekeningen

Op die manier kun je ook veel gemakkelijker sparen voor grote uitgaven. Ik heb bijvoorbeeld vijf verschillende spaarrekeningen. Op de eerste spaar ik bedragen die ik overhoud, zonder duidelijk doel. De andere rekeningen gebruik ik voor spaargeld voor een nieuwe auto, spaargeld voor nieuwe inboedel of kosten aan het huis, één voor spaargeld om in juni de inkomstenbelasting voor m’n aangifte inkomstenbelasting te voldoen en tenslotte één om tegenvallers op te vangen. Door dit gescheiden te houden hoef ik bijvoorbeeld het geld voor een nieuwe auto niet van een algemene spaarrekening af te halen, waardoor dat veel minder pijnlijk is en ik ook grotere bedragen gemakkelijk overmaak.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply