24 procent minder vandalisme: dankzij baby’s in plaats van politieagenten

7 januari 2022

De wijk Woolwich in Londen had ruim 10 jaar geleden ontzettend veel last van vandalisme. De rellen van 2011 vormden de aanleiding tot een experimenteel project, om het eens heel anders aan te pakken. Waar je normaal zou denken aan politieagenten om het geweld en de vernielingen tegen te gaan dacht het bestuur daar aan… Babygezichten. Dat is wat ze schilderden op de roldeuren die er ’s avonds voor de winkelruiten gaan. En dat hielp. Het antisociale gedrag in de wijk daalde met maar liefst 24 procent.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Gevoelens van zorgzaamheid

Een klap terug van een politieagent leidt vooral tot meer agressie. En soms lijkt dat de enige oplossing om een massa relschoppers tot de orde te roepen. Toch kozen ze in Engeland anders, vanuit een belangrijk psychologisch inzicht.

De literatuur laat namelijk zien dat een babygezicht automatisch leidt tot gevoelens van zorgzaamheid. Dat gevoel is het sterkst bij vrouwen, maar ook mannen zijn er gevoelig voor. Het antisociale gedrag van vandalisme of rellen staat daar haaks op. Relschoppers zullen zichzelf dus moeten overtuigen dat ze dat gedrag willen vertonen richting de afgebeelde baby, óf ze passen hun gedrag aan. Dat laatste is cognitief een stuk makkelijker.

Gevels vol schattige babygezichten

Dus moeten we in Nederland de steden volhangen met babygezichten? Het is misschien niet de mooiste oplossing in onze overwegend nette straten. In Londen levert het een mooi project vol street art op, dus daar past dat veel beter.

Het wijst wel op de psychologische mogelijkheden om gedrag te sturen. En in bredere zin om gedrag te willen begrijpen, ook al had Mark Rutte daar na de rellen in Rotterdam bepaald geen behoefte aan. Het lijkt juist heel waardevol om die achtergrond beter te begrijpen. En daarop in te spelen met psychologisch slimme oplossingen. Dat brengt verbinding in plaats van vervreemding. En blijkt soms minstens zo effectief, voor een fractie van de kosten van meer politie-inzet.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like