75% minder TV-kijken en meer vrije tijd: verander je gewoonten

19 maart 2021

Hoe kijk je 75% minder TV én houd je dat minimaal een jaar lang vol? De televisie is traditioneel een van de grootste uitdagers van onze vrije tijd. En ondanks dat met name jongeren al veel minder kijken blijft het een uitdaging om voor het scherm weg te blijven. Of daar in ieder geval niet naar achteloos te kijken, en in plaats daarvan bijvoorbeeld een interessant boek te lezen. Toch zorg je er met een paar simpele aanpassingen in je gewoonten voor dat je voortaan nog maar een kwart van de tijd die je er nu aan kwijt bent naar het scherm tuurt.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Het is inmiddels even geleden, maar m’n avonden begonnen veelal om 19:00 uur met De Wereld Draait Door. Daarmee was ik meteen een uur lang onder de pannen, waarna ik wat begon te zappen om het volgende leuke programma te vinden.

Voor ik het wist liep het tegen tienen, en had ik de avond gevuld met TV-programma’s die ik vooraf bepaald niet op m’n kijklijstje zou hebben gezet. Het was een gewoonte geworden om heel de avond te kijken, zoals Wendy Wood die beschrijft in haar boek Good Habits, Bad Habits.

Met m’n nieuwe gewoonte (app openen, afstandsbediening zoeken en één specifiek programma kijken) heb ik het TV-kijken per avond met 75% teruggebracht.

Ziggo opgezegd

Ik zocht een manier om minder TV te kijken, of in ieder geval minder achteloos. Daarom zegde ik mijn Ziggo-abonnement voor televisie op. Dat scheelt een paar euro per maand, maar maakt het vooral moeilijker om te zappen.

Om een TV-programma te kijken moet ik nu de ZiggoGo-app openen, zodat ik het programma van m’n keuze naar de televisie kan streamen. Eigenlijk net als voor alles dat ik on demand wil kijken, als ik daar op dat moment specifiek zin in heb.

Bovendien ligt de afstandsbediening (die eigenlijk alleen het volume nog regelt) niet meer voor het grijpen, maar weggewerkt onder een stapel tijdschriften. Dat maakt de verleiding om te gaan kijken sowieso al een stuk kleiner.

Met de afstandsbediening uit het zicht en een extra drempel om de TV-avond te starten ga ik daar veel efficiënter mee om. In plaats van de ZiggoGo-app om live te kijken is het net zo makkelijk (of moeilijk) geworden om vanaf Netflix, NPO Start Plus of Videoland alleen het programma te starten dat ik graag kijk. En als dat eindigt gaat de televisie uit, omdat er geen automatische follow-up is door het volgende programma. En ook omdat ik al helemaal niet kan zappen natuurlijk.

Tip: bij Netflix en Videoland heb ik natuurlijk uitgeschakeld dat de volgende aflevering automatisch start. En zodra dat bij NPO Start Plus kan is het de eerste instelling die ik aanpas.

Nog maar 45 minuten per avond

Met m’n nieuwe gewoonte (app openen, afstandsbediening zoeken en één specifiek programma kijken) heb ik het TV-kijken per avond met 75% teruggebracht. Daar waar ik eerst van 19:00 uur tot 22:00 uur maar liefst 180 minuten lang zat te zappen is dat nu nog maar 30 tot 60 minuten voor één aflevering van een programma dat ik graag wil zien.

Dat betekent dat ik 135 minuten per avond overhoud. En dat is meer dan voldoende om iedere twee weken een boek uit te lezen én tijd te houden voor vrienden en andere zaken die ik belangrijk vind. Inmiddels weet ik niet beter meer, omdat de aangepaste gewoonte me heeft geholpen dit al een paar jaar lang vol te houden.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like