Voorkom een Netflix-verslaving: schakel deze standaardfunctie uit

23 augustus 2019

‘Over 5 seconden begint automatisch de volgende aflevering’, lees je terwijl er een rood balkje leegloopt en je in het klein alvast kunt zien waar het spannende einde van zojuist verder gaat. Je hoeft alleen maar achterover te leunen, en Netflix doet voor jou de rest. Heel ontspannen en makkelijk, maar een belangrijk ingrediënt voor jouw serie-verslaving. Dus wil je sterker zijn dan de serie? Schakel de Autoplay-functie dan zo snel mogelijk uit.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Heb je heel de regenachtige zondag écht niets te doen? Dan kan het een uitstekend idee zijn om in één keer heel het derde seizoen van La Casa de Papel of een andere spannende serie te kijken. In andere gevallen had je achteraf misschien liever 1 of maximaal 2 afleveringen gekeken, om de rest van je tijd nuttiger te besteden. Pas wanneer je de default-option van Netflix aanpast wordt dat een stukje makkelijker.

Wil jij zelf bepalen of je nog een aflevering kijkt en voorkomen dat je ongemerkt in een Netflix-verslaving terecht komt? De aanbieders hebben het niet makkelijk gemaakt om de functie uit te schakelen, maar het kan gelukkig wel.

Default: de normale keuze

Wat is de slimme psychologie die Netflix, Videoland en ook NPO Start toepassen? Ze maken het de ‘normale keuze’ om door te blijven kijken. Zonder dat je iets hoeft te doen, dus ultiem eenvoudig. Zoals het vinkje dat vroeger online overal al aan stond, om je te abonneren op de nieuwsbrief.

De aanbieders schakelen de optie standaard voor je in, waarmee ze het psychologisch heel lastig maken om er iets tegen te doen. Je moet zélf in actie komen om de ‘normale’ gang van zaken te wijzigen. En ons brein is lui, wil graag normaal zijn en wijkt niet graag af van de norm. Is het standaard om automatisch de volgende aflevering te kijken? Dan laten we ons daar graag door leiden.

Netflix, Videoland en NPO Start zorgen er daarmee voor dat jij langer blijft kijken. Meer afleveringen en zelfs meer nieuwe series. Hun dienst wordt meer gebruikt, waardoor ze daar uiteindelijk vooral zelf beter van worden. Jij besteedt zoveel mogelijk van je tijd aan hun product.

Let op: Netflix gebruikt deze truc op meerdere plaatsen. Heb je al gemerkt dat de trailer van series automatisch begint te spelen als je daar meer informatie over wilt oproepen? Het is dezelfde truc om jou vanuit de default (automatisch afspelen) in de serie te trekken.

Standaardfunctie uitschakelen

Wil jij zelf bepalen of je nog een aflevering kijkt en voorkomen dat je ongemerkt in een Netflix-verslaving terecht komt? De aanbieders hebben het niet makkelijk gemaakt om de functie uit te schakelen, maar het kan gelukkig wel. Hoe? Surf naar www.netflix.com (het kan niet in de app), log in en ga naar ‘Account’. Scroll omlaag tot je uitkomt bij ‘Mijn profiel’. Daar kun je bij de ‘Instellingen voor afspelen’ aangeven dat de volgende aflevering niet automatisch moet afspelen.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply