Een concert zonder mobieltje: een psychologische ramp

28 december 2018

De ergernis groeit: moeten we mobieltjes niet standaard gaan verbieden tijdens concerten? Er zijn optredens bij waarbij bezoekers onafgebroken foto’s en filmpjes maken. Om te delen via Instagram, zelf misschien nog eens terug te kijken of soms om nooit meer aandacht aan te besteden. Maar mobieltjes verbieden tijdens een concert? Dan wordt psychologisch helaas heel pijnlijk.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Die foto’s en video’s zijn voor veel mensen van onschatbare waarde, zelfs als ze er verder nooit meer naar kijken. Het gaat namelijk niet alleen om de daadwerkelijke beelden, maar ook om het filmen en fotograferen op zich.

Een gevoel van controle

‘Wat gaaf dat je bij het concert van Adele was, heb je daar een filmpje van?’ Hoe pijnlijk is het om dan ‘nee’ te moeten antwoorden? Je proeft de teleurstelling, zowel bij degene die het je vroeg als bij jezelf. Dus waarom zou je toch niet een paar filmpjes maken als je er bent? Je weet tenslotte maar nooit wanneer die nog eens van pas komen.

Een goed voorbeeld van geanticipeerde spijt. ‘Stel je voor’, dat is wat je wilt voorkomen. Je creëert door te filmen en fotograferen een gevoel van controle. Stel dat iemand je er in de toekomst naar vraagt, dan heb je het in ieder geval. Een fijn gevoel, zelfs als je het filmpje of de foto later nooit meer zou laten zien of gebruiken.

Ons imago en sociale waardering

En dan rekenen we nog buiten de sociale media om. Dat wat we bezitten, kopen en uitdragen vertelt wie we zijn. We zíjn de foto’s en filmpjes die we maken, als we die delen via Instagram en Snapchat.

Het delen van een filmpje op zich creëert een gevoel van verbondenheid. En nog beter wordt het als dat filmpje of de foto veel likes oplevert. Het is onze verslaving aan die waardering die ons verleidt om met ons mobieltje in de hand vast te leggen waar we zijn, wat we doen en wat we ervaren. Tenminste, wat we zouden ervaren als we niet aan het filmen of fotograferen waren.

We kunnen niet zonder mobieltje

Een concert kan zonder mobieltje een pure en intieme beleving creëren. Met mobieltje is dat heel anders, maar niet per sé minder goed. In ieder geval niet voor het individu dat beelden maakt. We kunnen waardering en een fijn gevoel halen uit het genieten van een concert, net als uit het gevoel van controle om geanticipeerde spijt te voorkomen. En van de waardering die we krijgen via social media.

Het is natuurlijk wel zo netjes om het een beetje binnen de perken te houden, zodat ook anderen op hun manier van het concert kunnen genieten. Zonder mobieltje kunnen we als collectief in ieder geval niet, omdat die foto’s en video’s simpelweg van te grote waarde voor een deel van ons zijn.


Leuk artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply