Aantrekkelijker overkomen? Gebruik een groepsfoto

5 februari 2016

Succesvol Tinderen of er tijdens het stappen voor zorgen dat je van een afstandje indruk kunt maken? Zorg ervoor dat je in een groep staat, op de foto of in de kroeg. We beoordelen anderen in een groep als aantrekkelijker dan wanneer we ze individueel beoordelen, onafhankelijk van hoe knap je daadwerkelijk bent. Hoe dat komt? We noemen dit het ‘cheerleader effect’, een optische illusie op basis van verschillende psychologische mechanismen.

How I met your mother

In How I met your mother krijg je zoals je hieronder kunt zien een spoedcursus cheerleader effect, de video geeft uitstekend aan hoe dit werkt:

Uiteraard is er ook een psychologische uitleg mogelijk. De mentale fout die we maken is het gevolg van de wijze waarop we groepen beoordelen. Wanneer we een groep zien maakt ons brein daar automatisch een totaalplaatje van. We zien in de foto bovenaan dit artikel daardoor niet 15x het gezicht van een cheerleader, we zien in plaats daarvan een groep gezichten van cheerleaders.

We creëren op basis van die groep gezichten automatisch een soort gemiddelde gezicht. We filteren de extreme waarden er als het ware uit, wat betekent dat oneffenheden in gezichten niet worden meegenomen. Dit leidt ertoe dat het gemiddelde gezicht over het algemeen relatief aantrekkelijk is. Dat relatief aantrekkelijke gezicht geldt vervolgens als ‘anchor’, ons brein heeft moeite om dit voldoende aan te passen naar hoe het gezicht er daadwerkelijk uit ziet. Het gevolg? We beoordelen het individuele gezicht als aantrekkelijker dan het daadwerkelijk is, als het gevolg van de groep die er omheen staat.

Optische illusie

Ons brein houdt ons visueel wel vaker voor de gek, dat is op zich niet vreemd. Bekijk de onderstaande afbeelding maar eens, welk van de twee oranje bollen is groter? Ze zijn uiteraard even groot, maar je brein heeft er moeite mee om ze als van dezelfde afmeting te beoordelen.

optische illusie

Op zoek naar een leuke date via Tinder of wil je met een ander datingprofiel een leuke single aan de haak slaan? Zorg er dan dus voor dat je in een groep op de foto staat, je komt er dan een stuk aantrekkelijker uit. Het is een optische illusie, die er tevens voor zorgt dat je in een groep in de kroeg beter voor de dag komt. Je kunt je hier uiteraard niet gemakkelijk tegen wapenen, al is het de moeite waard om anderen altijd zoveel mogelijk individueel te beoordelen wanneer je benieuwd bent naar hoe aantrekkelijk iemand eigenlijk is.

Artikel met plezier gelezen? Like me op Facebook voor meer inspirerende consumentenpsychologie.

Bron

Drew Walker & Edward Vul: Hierarchical encoding makes individuals in a group seem more attractive, Psycological Science (november 2013) DOI:10.1177/0956797613497969

Written by Patrick Wessels

Patrick Wessels

Patrick is meer dan 10 jaar zelfstandig Consumentenpsycholoog. Hij combineert psychologie met marketing. Om gelukkiger te worden van zijn eigen (aankoop)keuzes. En om anderen daarbij te helpen. Met blogartikelen hier op de site, in kranten, magazines, op radio en soms op televisie. En in zijn eigen boek: Geld maakt wél gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply