Alles op rood: de ideale kleur om een bokswedstrijd in te winnen

27 december 2019

Wat bepaalt wie de wedstrijd wint? Het gaat om skills, vaardigheden en bij sommige sporten om teamwork. Of gaat het ook om een beetje geluk, en misschien de kleur van de outfit? Wetenschappers ontdekten al jaren terug dat rood stukken succesvoller blijkt dan blauw. Onze biologische programmering reageert anders op rood dan bijvoorbeeld op blauw, waardoor een rode outfit de kans op winst significant vergroot.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

In zijn boek The Winner Effect beschrijft Ian Robertson diverse factoren die van invloed zijn op het winnen of verliezen. Hij legt uit waarom sommigen in van alles lijken te kunnen winnen, terwijl anderen het steeds afleggen tegen de competitie. Eén van de belangrijke factoren? Opgebouwde testosteronniveaus, iets waar de kleur rood een belangrijke rol bij speelt.

Biologisch associëren we de rode kleur bij de ander onbewust met bijvoorbeeld woede, omdat dit leidt tot een sterkere bloedtoevoer door de huid en een rode gloed.

Testosteron en dominantie

Rood correleert sterk met mannelijke dominantie en hoge niveaus aan testosteron. Het is een sterk motiverend hormoon dat ons ‘oppompt’ om bijvoorbeeld in sportwedstrijden het beste in onszelf naar boven te halen. Zodra we een outfit met een rode kleur aantrekken versterkt dit de aanmaak van het hormoon, waarmee we op onbewust niveau (mannelijke) dominantie uitstralen op de tegenstander.

Biologisch associëren we de rode kleur bij de ander onbewust met bijvoorbeeld woede, omdat dit leidt tot een sterkere bloedtoevoer door de huid en een rode gloed. Dat roept onbewust angst op bij de tegenstander, omdat er sprake zou kunnen zijn van een bedreigende situatie.

EK-voetbal en de Olympische Spelen

Uiteraard hebben de wetenschappers dat ook in de praktijk getest. Ze ontdekten tijdens het EK-voetbal dat de 5 teams in tenues met vooral rood significant beter presteerden dan in andere kleuren, bijvoorbeeld als ze het uitshirt droegen.

Daarnaast analyseerden de wetenschappers bokswedstrijden, tae kwon do-partijen en worsteluitdagingen. Wat bleek? In al die gevallen waren het de deelnemers in rood (willekeurig toegewezen) die gemiddeld genomen beter scoorden. Beter dan in blauw, omdat de roden in 16 van de 21 ronden beter presteerden. Dat gebeurde bovendien in 19 van de 29 klassen, terwijl in slechts 6 van de 29 klassen beduidend meer blauwe winnaars waren.

Belangrijke kanttekening, de kleur rood heeft vooral effect als de tegenstanders aan elkaar gewaagd zijn. Het is dan het kleine beetje extra, dat helpt om de overwinning te behalen. Gewaagd aan je tegenstander en er alles aan doen? Zorg er dan dus voor dat je in het rood kunt aantreden.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Hill, R. & Barton, R. (2005). Psychology: Red enhances human performance in contests. Nature, 293.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply