BBQ’en als beloning voor het schoonmaken: Weber maakt het psychologisch leuk

15 juni 2018

Een paar maanden terug kocht ik een BBQ bij Weber, getriggerd door de mogelijkheid om de Pulse 2000 dankzij de geïntegreerde iGrill met je smartphone te bedienen. Iets waar ik enorm voor warm loop, maar wat niet de grootste geluksproducerende factor van de barbecue blijkt. Weber heeft iets heel anders slim ingestoken: het schoonmaken.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

En Weber waarschijnlijk niet alleen, maar het is toevallig het merk dat ik gebruik. In de instructies van de BBQ lees je namelijk het volgende, bij het hoofdstuk dat vertelt hoe je kunt gaan BBQ’en:

“Draai de regelknop(pen) naar de hoge stand en verwarm de barbecue voor op 260 °C (500 °F). Borstel de grillroosters direct na het voorverwarmen schoon met een roestvrijstalen reinigingsborstel.”

Het voorverwarmen op de hoogste stand blijkt het makkelijker te maken om etensresten aan het rooster schoon te maken. Dat lijkt triviaal, maar is psychologisch heel interessant. Het zorgt er namelijk voor dat ik de BBQ schoonmaak vóórdat we ervan gaan eten, in plaats van nadat we dat hebben gedaan (zolang we regelmatig gebruik maken van de BBQ uiteraard, als we die langere tijd opbergen maak ik ‘m helemaal schoon).

BBQ’en als een beloning

Dat schoonmaken vóór het barbecuen in plaats van erna maakt het stukken leuker om het te doen. Schoonmaken is bepaald geen hobby van me, maar het moet gebeuren. Dan is het psychologisch heel prettig om er een beloning voor te krijgen. Mijn brein koppelt het schoonmaken op deze manier automatisch aan de gezellige BBQ die er volgt. Op die manier krijg ik bijna zin om het rooster stevig schoon te borstelen, omdat ik weet dat er een leuke middag en avond zullen volgen. Andersom is dat veel moeilijker, het brein zal schoonmaken de volgende ochtend niet aan de leuke avond ervoor kunnen koppelen.

Want hoe anders is dat met een barbecue waarvan je het rooster na afloop schoon zou moeten maken? Je hebt een avond heerlijk gegeten en genoten. Met als mosterd na de maaltijd de volgende ochtend de plicht om het rooster schoon te borstelen, om daar binnenkort weer gebruik van te kunnen maken.

De ideale BBQ: vooraf schoonmaken

In mijn boek beschrijf ik in een van de hoofdstukken hoe het je psychologisch gelukkiger maakt om vooraf te betalen in plaats van achteraf. Het psychologisch mechanisme werkt iets anders, maar het effect van vooraf schoonmaken en dan gaan BBQ’en is vergelijkbaar. Na het ‘moeten’ schoonmaken geniet je van een lekkere BBQ en heb je daar die avond en de volgende ochtend geen omkijken naar. Je hoeft het rooster pas weer schoon te borstelen als je die op de hoogste stand voorverwarmt, om met een schoon rooster opnieuw te kunnen barbecuen.

Slimme psychologie van Weber en andere BBQ-fabrikanten? Wellicht, maar in ieder geval met een prettig effect dat het leuk maakt om er mee aan de slag te gaan. Nu hopen dat het de komende weken nog heerlijk weer blijft om er veel gebruik van te kunnen maken.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply