Been uit bed? Je slaapt beter in een koelere slaapkamer

11 december 2020

Slaap jij vaak met één been uit bed? Of word je wakker en merk je dat je de deken van je beide benen af hebt getrokken? Daarin ben je niet de enige, en er is bovendien een heel goede verklaring voor. Het is waarschijnlijk te warm in de slaapkamer, of specifiek onder de deken. Probeer het wat koeler te maken, zodat je beter zal slapen en je brein geen noodgreep hoeft te doen.


1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

2 tot 3 graden koeler

Zelfs in onze slaap werkt ons brein gewoon door, al is het voornamelijk aan andere taken dan die we overdag hebben. We hoeven niet om ons heen te kijken, geen ingewikkelde inschattingen te maken en niet bewust na te denken.
In plaats daarvan is ons brein bezig om de dag ervoor te verwerken. En om uit te rusten voor wat er de komende dag weer komen gaat.
Al is dat niet alles wat het brein doet. Het let er ook op dat je in een fijne omgeving kunt slapen. Waarin het bijvoorbeeld niet te warm is. Onder de lekker dikke deken, waaronder je zo lekker in slaap valt. Maar waaronder het snel te warm kan worden, waardoor er een noodgreep nodig is.
Je brein schuift je been uit bed, of beide benen door de deken een stukje op te trekken. Het helpt je een beetje af te koelen, zodat je beter kunt slapen. Het is om te slapen namelijk belangrijk dat de ruimte zo’n 2 tot 3 graden koeler is.

Lekker slapen en fit ontwaken

Wil je lekker slapen en fit ontwaken? Houd dan in de gaten of jij je been regelmatig buiten de dekens terugvindt. De kans is groot dat je net te warm slaapt. Dat kan liggen aan de deken en aan de ruimte.
Kies een deken die niet te warm is, en stel de temperatuur in op maximaal 17 of 18 graden. Zo is het 2 tot 3 graden koeler dan wat je waarschijnlijk overdag gewend bent. Het helpt je om goed te slapen, waarna je fit ontwaakt en je weer klaar bent voor de volgende dag. En het helpt je jezelf zo goed mogelijk te beschermen, waardoor bijvoorbeeld een coronavaccin (https://consumentenpsycholoog.nl/slaap-jij-wel-genoeg-om-een-coronavaccin-te-laten-werken/) z’n werk kan doen.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply