Beginnen met beleggen: hoe pak je dat psychologisch praktisch aan?

15 oktober 2021

Voor de Consumentenbond werkte ik onlangs mee aan de Consumentengids Beginnen met Beleggen. Bovendien babbelde ik mee voor de beleggersbabbel. De boodschap is duidelijk: we willen (weer) massaal beleggen. Uit zowel de interesse van de bond als van de mensen om je heen merk je het aan alles: een combinatie van gebrek aan rendement, de behoefte om vermogen op te bouwen en een beetje FOMO leidt ons in grote getale naar de beurs. Maar, hoe begin je eigenlijk met beleggen? Met name als je dat toch een beetje spannend vindt…

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Om te beginnen met beleggen kun je psychologisch het best een nieuwe spaarrekening openen.
Inderdaad een spaarrekening. Zo’n rekening waarop je 0,01% rente krijgt. En waarmee je dus zeker weet dat je niet het rendement maakt waar je naar op zoek bent. Het is zo’n rekening die jou gaat helpen.

Een nieuwe spaarrekening uit het zicht

Waar je de rekening opent maakt niet uit, zolang je maar aan twee voorwaarden voldoet:

  • Nieuwe spaarrekening

    Het moet een nieuwe spaarrekening zijn, die je alleen gebruikt voor de bedragen waarmee je wilt beleggen. Voorkom dat er ook andere bedragen opstaan, en dat je het geld ergens anders voor gebruikt.
  • Zoveel mogelijk uit het zicht

    Kies een online spaarrekening zonder betaalrekening. Stort er maandelijks €10, €100 of €1.000 naar, afhankelijk van wat je kunt missen. Kijk daar zo min mogelijk naar om. Zorg dat je weet hoe je moet inloggen, maar doe dat vervolgens zo min mogelijk.

Met de bovenstaande voorwaarden zet je jouw mentale boekhouder slim aan het werk. Je stort geld op een aparte rekening, dus mentaal in het hokje ‘beleggingen’. Door het geld uit het zicht te houden bouw je zonder dat je dat merkt een mooi startkapitaal op. Het voorkomt de neiging om het er tussentijds af te halen en er andere aankopen mee te doen.

Beginnen met beleggen

Heb je 6 maanden lang, een jaar lang of zelfs langer geld overgemaakt naar de rekening, zonder er weer iets af te halen? Dan heb je voor jezelf bewezen dat je het geld op korte termijn in ieder geval niet nodig hebt.

Dat geeft enige rust, als je beleggen spannend vindt. Jouw beleggingen kunnen minder waard worden, maar het spaargeld heb je tot nu toe ook niet gemist.

Gebruik het startkapitaal om bijvoorbeeld maandelijks in te gaan leggen. Dat is een voorzichtige beleggingsstrategie. Met de nieuwe inleg per maand erbij bouw je op die manier rustig aan beleggingen op. Hanteer daarbij dezelfde voorwaarden als voor de spaarrekening. De bedragen gebruik je automatisch alleen als beleggingen. Kijk er zo min mogelijk naar als je bijvoorbeeld belegt in aandelen of indexfondsen voor de lange(re) termijn. Op die manier is het net een voortzetting van jouw spaarrekening, maar dan met een hoger (verwacht) rendement.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like