Delen maakt dikker: sharing is minder slim dan je zou denken

18 oktober 2021

Sharing = caring, maar niet als het gaat om je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek door experts in consumentengedrag laat zien dat je vooral dikker wordt door te delen.

Van een Sharebox bij McDonalds zou je dat misschien verwachten, maar wist je dat het net zo goed geldt voor shared dining met gezonde ingrediënten? Door te delen ervaar je minder eigenaarschap bij wat er op tafel staat. Je onderschat daardoor het fattening potential, waardoor je meer eet dan je eigenlijk zou willen.

3 sterren *** – Wetenschappelijke inzichten vanuit de consumentenpsychologie, vertaald naar concrete voorbeelden.

Als iemand je zou vragen in te schatten hoeveel calorieën er zitten in wat er op tafel staat schat je onbewust in hoe dik het je zal maken. En aan die inschatting verandert op zich niets als je het deelt, je kunt nog steeds even goed (of slecht) beoordelen hoeveel calorieën en dus dikmakers er in het eten zitten.

Het gaat mis als je die inschatting moet vertalen naar de gevolgen voor jouw lichaam. Als het gerecht helemaal voor jou is vertaal je de inschatting 1-op-1 naar jezelf door. Bij shared dining en shareboxen gaat het mis. Je onderschat de invloed die de calorieën en dikmakers uit het eten op jou hebben.

Meer informatie heeft geen zin

Het nadeel hiervan is dat je onderschat hoe dik het eten je zal maken, omdat je dit deelt met anderen. In het onderzoek door de specialisten in consumentenpsychologie bleek bijvoorbeeld dat proefpersonen die (dezelfde hoeveelheid) eten aten uit een gedeeld aanbod vaker kozen voor een ongezond Sundae-dessert dan een gezonde appel. Ze hadden het idee dat dit wel kon, omdat ze minder eigenaarschap voelde bij de calorieën en dikmakers in de rest van het eten.

Het is zinloos om bij het eten duidelijker aan te geven hoeveel calorieën en dikmakers erin zitten. De proefpersonen waren daar goed van op de hoogte, daar zat het probleem niet. Het gebrek aan ervaren eigenaarschap bij gedeeld eten leidt ertoe dat je onderschat hoeveel van die calorieën en dikmakers bij jou terechtkomen.

Eerst verdelen, dan samen eten

Dus probeer je gezond te eten, én wil je gezellig samen shared uit eten? Accepteer dan dat je de volgende dag extra zal moeten sporten. Of pak het slimmer aan, door het gedeelde eten op tafel eerst alvast te verdelen. Het is misschien minder leuk, maar als je een deel alvast op jouw bord legt wordt het ineens jouw eten, in plaats van het gedeelde eten.

Je voelt op die manier meer eigenaarschap. Dit zorgt er vervolgens onbewust voor dat je beter zal inschatten hoe de calorieën en dikmakers van invloed zijn op jouw gezondheid. De mate waarin het eten nog aanvoelt als gedeeld bepaalt namelijk hoe zeer je de gevolgen onderschat, ook al weet je prima hoeveel calorieën erin zitten.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Verder lezen: Taylor, N. & Noseworthy, T.J. (2021). Your Fries are Less Fattening than Mine: How Food Sharing Biases Fattening Judgments Without Biasing Caloric Estimates. Journal of Consumer Psychology, 31, 773-783.

Ilyuk, V., Block, L., & Haws, K. L. (2019). Justifying by “healthifying”: When expected satisfaction from con- sumption closure increases the desire to eat more and biases health perceptions of unhealthy leftovers. Appe- tite, 133, 138–146.

Oakes, M. E. (2006). Filling yet fattening: Stereotypical beliefs about the weight gain potential and satiation of foods. Appetite, 46, 224–233.

You Might Also Like