Daarom kom je op tijd voor een eerste date en te laat op je werk

11 november 2016

“De brug stond open”, “mijn ketting lag eraf” en “er was een ongeluk gebeurd”: we hebben allerlei smoesjes paraat staan als we weer eens te laat zijn ons werk of op school. Dat is echter helemaal niet nodig, want het heeft onder andere een psychologische reden dat we daar vaak te laat komen. En om dezelfde reden ben je wel netjes op tijd tijdens een eerste date op een voor jou onbekende locatie.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Hoe dat komt? Het heeft te maken met het Well Travelled Road Effect. Het is een cognitieve denkfout die bijvoorbeeld in relatie staat tot de beschikbaarheidsheuristiek. Naarmate we een route vaker afleggen wordt die ons beter bekend. Des te bekender de route die we afleggen, des te korter de reistijd voelt.

Je kunt dat zelf ervaren wanneer je naar een voor jou nieuwe bestemming reist, bijvoorbeeld voor die eerste date. De terugweg zal waarschijnlijk veel korter aanvoelen dan de heenweg. Dat komt omdat de route dan al wat bekender is, deze is immers niet meer helemaal nieuw. Nog sterker wordt dat effect wanneer je dagelijks naar school of naar je werk gaat.

Reken standaard 15% benodigde tijd extra, zodat je kunt compenseren voor het Well Travelled Road Effect

Het grote risico hiervan is dat we de benodigde tijd om de route af te leggen dus te krap gaan inschatten. Het Well Travelled Road Effect leidt op die manier tot een groter risico om te laat te komen. Dat schrijf je vervolgens toe aan de brug die openstond of het ongeluk dat er gebeurde, maar het heeft waarschijnlijk te maken met je al te rooskleurige inschatting.

Advies om voortaan op tijd te komen

Voortaan zowel tijdens een eerste date op een voor jou nieuwe locatie als ook op je werk of op school op tijd komen? Reken standaard 15% benodigde tijd extra, zodat je kunt compenseren voor het Well Travelled Road Effect. Ga je er vanuit dat je het in 20 minuten wel redt? Vertrek dan 23 minuten van tevoren.

Zelf testen hoe je bekende combinaties (zoals een bekende weg) sneller kunt verwerken dan ongebruikelijke combinaties (zoals een nieuwe weg)? Je kunt de Stroop-test doen. Het is tijdens de test van belang om de kleur van het woord dat je ziet te noemen. Noem stuk voor stuk alle kleuren van de woorden in de eerste box op. Ben je klaar? Klik dan op ‘finish’. Je kunt de tijd die je nodig had noteren en door naar het tweede deel. Er verschijnt opnieuw een box met woorden, waarvan je de kleuren moet opnoemen. Wedden dat je voor de tweede box beduidend meer tijd nodig hebt?


Artikel met plezier gelezen? Like me op Facebook en lees wekelijks slimme psychologische tips die je direct kunt inzetten. Geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Allan, Lorraine G. (1979). “The perception of time”. Perception & Psychophysics. 26 (5): 340–354. doi:10.3758/BF03204158.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply