Nooit meer je IBAN vergeten dankzij slimme psychologie: chunking

10 februari 2017

NL als landcode, twee controlecijfers, de afkorting van de bank waar je bankiert, een aantal nullen ter opvulling en vervolgens je eigen rekeningnummer: zo ‘gemakkelijk’ is je IBAN-nummer. Wellicht ben je er inmiddels aan gewend, maar wellicht ook niet. Je IBAN eenvoudig uit je hoofd leren en die vervolgens nooit meer vergeten? Je maakt het jezelf met het psychologische ‘chunking’ een stuk gemakkelijker.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Chunking staat voor het onderverdelen van een langere brij letters en/of getallen, in verschillende betekenisvolle delen. Dat klinkt misschien nog best wel abstract, dus laten we een voorbeeld gebruiken:

  • Een IBAN-nummer zou kunnen zijn: NL98RABO0329865637

Het zal je waarschijnlijk niet meevallen om dit nummer nu 3 seconden goed te bekijken, naar links weg te kijken en het nummer te herhalen. En zou je er 5, 10 of 15 seconden of langer naar kijken dan wordt dit er maar marginaal makkelijker op.

Daarnaast helpt chunking het aantal stukjes informatie te beperken, waardoor we die gemakkelijker kunnen onthouden

Laten we chunking toepassen en het dan nog eens proberen:

  • Het ‘gechunkte’ IBAN-nummer zou zijn: NL98 RABO0 3298 53 542

Je kunt het rekeningnummer nu uitspraken als NL achtennegentig, rabo-nul, tweeëndertig-achtennegentig, drieënvijftig, vijf-vier-twee. Indien je dat hardop een paar keer probeert (terwijl je kijkt naar de IBAN in nummers) zal je merken dat het een stuk soepeler gaat.

Wat is chunking?

Chunking speelt in op twee belangrijke concepten. Allereerst zorgt het voor betekenisvolle ‘chunks’, die bijdragen aan het geheel dat we willen onthouden. Daarnaast helpt chunking het aantal stukjes informatie te beperken, waardoor we die gemakkelijker kunnen onthouden.

Het werkgeheugen kan gemiddeld 7 (+/- 1) stukjes informatie onthouden. Indien je een IBAN gewoon uit zou schrijven gaat het om een N, L, 9, 8, R, A, B, O, 0, 3, 2, 9, 8, 5, 3, 5, 4 en een 2. Dat zijn 18 stukjes informatie, waardoor dat onze pet ver te boven gaat. Door de chunks toe te passen blijven er met NL98, RABO0, 3298, 52 en 542 nog maar 5 stukjes informatie over. Die kunnen we gemakkelijk opslaan in ons werkgeheugen en daardoor ook gemakkelijker onthouden.

Je kunt zelf checken of je onbewust al gebruik maakt van chunking door iemand anders je telefoonnummer voor te laten lezen

Chunking voor mobiele telefoonnummers

Chunking kun je uiteraard op meer terreinen toepassen, bijvoorbeeld wanneer je een telefoonnummer moet onthouden. Een nummer als 0612258933 wordt dan ineens 06 122 58 933. Het maakt het nummer gemakkelijker leesbaar en het wordt gemakkelijker om het nummer te onthouden.

Je kunt zelf checken of je onbewust al gebruik maakt van chunking door iemand anders je telefoonnummer voor te laten lezen. In het bovenstaand voorbeeld zou iemand het telefoonnummer ook als 06 12 589 33 kunnen voorlezen. Zodra dat met jouw nummer gebeurt merk je meteen dat je even moet nadenken over het nummer klopt, omdat je normaal gesproken andere chunks gebruikt.


Artikel met plezier gelezen? Like me op Facebook en lees wekelijks slimme psychologische tips die je direct kunt inzetten. Geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply