Succesvoller solliciteren? Rug recht en schouders naar achteren

3 mei 2019

Als we ons goed voelen lopen we met de borst vooruit. We stralen zelfvertrouwen uit, omdat we het idee hebben de wereld aan te kunnen. Een fijne stemming, waarin je bijvoorbeeld succesvol kunt solliciteren. Bovendien werkt het ook andersom. Door met de borst vooruit te lopen zal je je beter voelen, ontwikkel je eenvoudig meer zelfvertrouwen en maak je dus meer kans op een leuke nieuwe baan.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Onze stemming heeft grote invloed op onze lichaamshouding en ons voorkomen. Interessant genoeg werkt dat twee kanten op, waardoor je jouw hersenen als het ware eenvoudig voor de gek kunt houden. Wil je je tijdelijk wat machtiger voelen en meer zelfvertrouwen ervaren? Met een paar specifieke houdingen maak je meteen meer kans tijdens een sollicitatie.

Regels voor het leven

Het is één van de tips die vooraanstaand psycholoog Jordan B. Peterson deelt in zijn boek 12 regels voor het leven. Hij legt uit hoe je het brein tijdelijk voor de gek kunt houden, door de rug te rechten en de schouders naar achteren te bewegen. Het leidt tot meer zelfvertrouwen en een meer overtuigende (zelf)presentatie, iets dat je bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie goed kunt gebruiken.

Leun voorover op een tafel

En wil je er net voor de sollicitatie voor zorgen dat jouw brein onbewust denkt dat je wat machtiger bent? Kies een paar houdingen die dat heel duidelijk uitstralen. Ga aan een tafel staan, zet je handen wijd uit elkaar op het tafelblad neer en leun een beetje voorover. Het is een typische machtige houding. Of leg je armen wijd naast je neer op de rugleuning van de stoel naast je in de wachtruimte. Dit kun je zelfs in de auto doen door je arm over de passagierstoel neer te leggen.

Met de machtige houdingen zorg je ervoor dat jouw brein zich tijdelijk wat machtiger voelt, zoals je met een rechte rug en de schouders naar achteren wat zelfverzekerder zal worden. Handige hulpmiddelen om bijvoorbeeld succesvoller te solliciteren, of om een overtuigende presentatie te geven waar je eigenlijk de bibbers van krijgt.


Leuk artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply