Samen schept een band: psychologisch verbonden in de modder

22 september 2017

Pittige parcoursen, zware obstakels en een beetje competitie om de beste prestatie neer te zetten. Uitdaging genoeg in beschikbare activiteiten, zoals Mud Masters en WipeOut. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het onder andere een manier is om even los te komen van ons saaie doorsnee (kantoor)leven. Terug naar de natuur, met de bevestiging dat we een lichaam hebben dat kracht kan leveren. Maar, waarom is bijvoorbeeld Mud Masters de populariteit van WipeOut eenvoudig voorbij gestreefd? Mud Masters schept een band.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Meer dan 100.000 fans op Facebook geven het aan: Mud Masters is razend populair. WipeOut Nederland komt bijvoorbeeld niet verder dan 22.000 likes, terwijl de fysieke uitdagingen van vergelijkbaar niveau zijn. Een belangrijk verschil? Bij WipeOut ga je één voor één de uitdaging aan en draag je allemaal badkleding, maar maak je daarin natuurlijk je eigen keuze.

Samen in de modder

Hoe anders is dat bij Mud Masters. Vanaf de eerste minuut duik je in de modder, om je daar volledig mee te laten bedekken. Een gevoel van vrijheid, mannelijkheid (of vrouwelijkheid) en terug naar je roots. Puur natuur, zonder je zorgen te maken over hoe het voelt of hoe het eruit ziet. Oerkrachten die vrijkomen, gecombineerd met een psychologisch interessant effect.

Des te groter de gemene deler wanneer je met andere onbekenden bent, des te groter de kans dat grenzen vervagen en je jezelf openstelt voor leuke nieuwe contacten.

Jij zit helemaal onder de modder, net als de anderen om je heen. Dat schept een band, onbewust en automatisch. Jullie zitten allemaal volledig onder de modder, waardoor grenzen vervagen en je ‘samen’ een uitdaging aangaat. Zelfs ondanks het competitie-element is er een gevoel van samen, door de dikke laag modder die iedereen draagt.

Over dresscodes

Mud Masters heeft het met de modder uitstekend voor elkaar. Ook feesten en festivals gebruiken dit psychologische effect om een gevoel van samen te creëren. Samen leidt tot verbondenheid, een belangrijke motivator van ervaren geluk. Waar Mud Masters je in de modder laat duiken is dat op een gemiddeld feestje of festival lastiger. Ze gebruiken echter niet voor niets dresscodes, allerlei merchandise en aftermovies van eerdere jaren om de sfeer te schetsen.

Des te groter de gemene deler wanneer je met andere onbekenden bent, des te groter de kans dat grenzen vervagen en je jezelf openstelt voor leuke nieuwe contacten. Pure verbondenheid voor maximaal psychologisch geluk.

Tip: en benieuwd waarom je net voor spannende (CBR-)examens of andere toetsmomenten altijd even kort met een paar onbekenden kletst? Jullie zijn allemaal gespannen of zenuwachtig. Even praten helpt die zenuwen te bedwingen en met wie is dat makkelijker dan met anderen die net als jij strak staan van de zenuwen? Juist, dat is wat jullie op dat moment verbindt.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Scott, R., Cayla, J. & Cova, B. (2017). Selling Pain to the Saturated Self. Journal of Consumer Research, 44, 22-43.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply