Zou je durven beleggen als je 14x per maand op verlies staat?

29 oktober 2021

Beleggen is hot; als je zelf nog niet belegt is de kans bijzonder groot dat anderen in je omgeving dat al wel doen. Misschien vind jij het nog spannend, of heb je er gewoon te weinig ervaring mee om het al aan te durven. En hoe zit dat eigenlijk met winnen en verliezen, is het niet gewoon gokken? Beleggen kan op allerlei manieren. Zonder heel specifieke kennis lijkt het gemiddeld verstandig om in te zetten op de lange termijn. Maar zou je dat durven, als je 14x per maand ziet dat je met beleggen letterlijk geld verliest?

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

De meeste mensen beleggen niet veel beter dan een aap, dus als je het mij vraagt zou je vooral zo min mogelijk moeten handelen. Dat wil zeggen, zet in op de lange termijn en probeer de markt vooral niet te verslaan.

De kans dat je op winst staat

Psychologisch is het verstandig om te beleggen, en daar vooral niet te vaak naar om te kijken. En daar komt een beetje statistiek bij kijken om dat te verklaren. In zijn boek Misleid door toeval laat Nassim Taleb zien welke kans op succes je hebt, als je naar jouw aandelenportefeuille kijkt.

Dat vraagt om een beetje uitleg (spoiler: we moeten straks een beetje de cijfers in). Met aandelen, ETF’s of andere beleggingsproducten schommelt de koers. De ene keer stijgt het, de volgende keer daalt het wat. Zelfs als je uit zou gaan van 15 procent per jaar rendement (wat bijzonder hoog is) is het niet verstandig om te vaak naar de waarde te kijken.

Zou je 1x per jaar kijken naar wat de beleggingen doen? Dan heb je bij gemiddeld 15 procent per jaar rendement een kans van 93% dat je ziet dat je op winst staat. Als je 1x per kwartaal kijkt heb je nog maar 77% kans dat je op winst staat en als je iedere dag kijkt is dat nog maar 54%. Door dagelijks even te kijken zal je dus in 46% van de gevallen verlies zien, goed voor 14 dagen per maand.

Het gevoel bij winst en verlies

En daar gaat het mis voor veel beleggers. Iedere keer dat je ziet dat je op verlies staat voelt dat 2,5x pijnlijker dan wanneer je ziet dat je op winst staat. Zou je 14x verlies zien en 16x winst (bij 30 dagen per maand)? Dan heb je daar netto dus een slecht gevoel bij (het voelt als 35x verlies en 16x winst).
Pas als je ieder kwartaal kijkt kom je psychologisch positief uit. Je ziet dan in 77% van de gevallen dat je op winst staat. En maak je minder dan 15 procent rendement per jaar (gemiddeld is 6 tot 8 procent al heel netjes)? Dan zijn de percentages nog wat minder gunstig.

Belangrijkste conclusie? Je hoeft maar in 16 van de 30 dagen een positief rendement te maken om met jouw inleg een mooi vermogen op te bouwen. Het is vooral belangrijk om daar niet te vaak naar te kijken. Op die manier voorkom je de sterke negatieve gevoelens, zodat je minder neiging voelt om er iets aan te doen, meer te gaan handelen (en je door een aap te laten verslaan) of de beleggingen te verkopen.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like