Waarom zitten alle kinderen ineens met vingers vast in bushok-bankjes?

7 april 2017

“Opnieuw is een kind in Den Haag vast komen te zitten in een bankje,” schrijft een redacteur van de NOS. Het is de laatste tijd inderdaad meerdere keren voorgekomen dat kinderen met hun vinger vast kwamen te zitten in de bankjes. Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft besloten om alle bankjes te vervangen, om toekomstige gevallen te voorkomen. Komen er echter wel inderdaad ineens meer kinderen vast te zitten of is er sprake van een psychologisch effect?

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Hoeveel kinderen er historisch per jaar met hun vinger vast komen te zitten in de bankjes is mij niet bekend, maar het risico bestaat dat er sprake is van een psychologisch effect. Namelijk dat van de Availability Bias, of in het Nederlands de beschikbaarheidsheuristiek. Wanneer we ergens vaak over horen gaan we er vanuit dat dit inderdaad vaak gebeurt of vaak voorkomt. Het is vergelijkbaar met een specifiek merk en model auto dat je koopt en die je ineens overal ziet rijden.

Het feit dat we er nu meer mee te maken hebben vanuit de media zorgt echter vooral voor mentale beeldvorming.

De snelwegschutter

In 2011 hadden we ook al eens te maken met zo’n situatie, toen er in de media allerlei berichten verschenen over iemand die op de snelweg achterruiten van auto’s kapot zou schieten. De kans bestaat dat we zowel toen als nu te maken hebben met de beschikbaarheidsheuristiek. Het feit dat we erover lezen bij de NOS en in de kranten lijkt erop te wijzen dat er sprake is van een groot probleem.

Wat gebeurt er buiten dat waar de media of jijzelf aandacht aan schenken?

Het feit dat we er nu meer mee te maken hebben vanuit de media zorgt echter vooral voor mentale beeldvorming. Mogelijk stopten altijd al zo’n 4 – 5 kinderen jaarlijks hun vingers in de bankjes in de bushokjes en is er helemaal geen sprake van een accuut probleem. Dat de bankjes uiteindelijk niet zo’n goede keuze blijken zou dan kunnen, maar het is wat overdreven om op stel en sprong 1.100 stuks te vervangen vanwege de acute gevaren voor kinderen.

Er is meer dan wat je leest

Probeer in het geval van de bankjes in bushokjes, de auto die je kocht en een eventuele snelwegschutter te bedenken hoe de situatie eruit zou zien als de media er geen aandacht aan zouden besteden en wat er zou gebeuren als je er zelf niet zo specifiek op zou letten. Wat gebeurt er buiten dat waar de media of jijzelf aandacht aan schenken? Je kunt je op die manier enigszins wapenen tegen de beschikbaarheidsheuristiek, zodat je niet zomaar vervalt in overhaaste beslissingen.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply