Met vertrouwen op vakantie: wanneer durven we weer?

12 juni 2020

Transavia begon op 4 juni weer te vliegen, de terrassen openden een paar dagen eerder en tal van ondernemers hebben er weer vertrouwen in. Maar wat bepaalt wanneer de meeste consumenten weer op vakantie durven? In Nederland, net over de grens in België of zelfs verder weg (in Europa)? Het gaat om drie belangrijke niveaus, waarop we het vertrouwen stap voor stap terug moeten winnen.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Het vervliegt zodra er een virus rondwaart en komt pas terug als het meeste stof lijkt te zijn neergedaald. Maar hoe kunnen we dat proces versnellen, om zo snel mogelijk veilig terug te keren naar zoveel mogelijk normaal? Psychologisch zijn er drie elementen van belang.

Laten we het in kleine stapjes doen, om te ervaren wat er allemaal weer kan. Een keertje op het terras tijdens de borrel, daarna een keer uit eten en dan voorzichtig op reis.

Wat bepaalt wat we durven?

Of we weer met vertrouwen op vakantie durven hangt af van drie belangrijke factoren:

  • Zelfvertrouwen en mentale kracht
    De één heeft meer zelfvertrouwen dan de ander. En is mentaal sterker en weerbaarder. Een belangrijke voorspellende factor, die bepaalt in welke mate we risico’s durven nemen. En andere wegen inslaan dan die we kennen, ook zonder dat anderen de weg voor ons hebben geplaveid.
  • Psychologische schema’s voor gedrag

    De grote groep vaart op psychologische schema’s, als basis voor onze gewoonten en de manier waarop we ons gedragen. Omdat we weten dat het goed zit en daar op de automatische piloot niet over hoeven na te denken. Lastig, als we ineens iets moeten met een mondkapje en er desinfectiegel staat waarvan we niet weten wat er precies van ons verwacht wordt.
  • De rol van anderen om ons heen 

    Bij gebrek aan die psychologische schema’s voor ons gedrag kijken we naar anderen. Waardoor de sociale norm sterker bepaalt hoe we ons gedragen. En of we weer gaan vliegen, als we van vrienden en de buren horen dat dit zonder problemen is gegaan.

Op het terras en op vakantie

Of we het terras, de vakantie en zelfs het vliegen weer (snel) zullen omarmen hangt af van de richting waarin de sneeuwbal rolt. Onze eerste ervaringen hebben effect op hoe dit zich ontwikkelt.

Laten we het in kleine stapjes doen, om te ervaren wat er allemaal weer kan. Een keertje op het terras tijdens de borrel, daarna een keer uit eten en dan voorzichtig op reis. Om er uiteindelijk zelfs in het vliegtuig naar Portugal en de rest van Europa achter te komen dat er weer van alles kan, zodat ook de grote groep daar het vertrouwen in zal vinden.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply