Ben je extra kwetsbaar met Bitcoin in plaats van een hoog banksaldo?

10 december 2021

Of je meer risico loopt dat het wordt gestolen hangt natuurlijk af van de beveiliging die je kiest. Maar dat er meer mensen van je zouden kunnen stelen, dat ligt psychologisch wel vast. Met een beurs vol Bitcoin zijn er veel meer anderen die het van je zouden afnemen als ze kans kregen, dan wanneer het gaat om echt geld. En misschien niet allemaal in één keer, maar de associatie ermee is anders. En daardoor ook het gedrag dat anderen vertonen.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

De afstand tot geld

Het heeft te maken met de afstand die je ervaart tot geld. En hoe anderen die ervaren. Bij fysieke muntjes en briefjes is die afstand het kleinst. Dus heb je wat kleingeld op tafel liggen en loopt er iemand langs? Zolang diegene weet dat het van jou is zal een ander het niet zomaar mee grissen. Zelfs als jullie elkaar niet kennen blijft het waarschijnlijk liggen. Zou je het meepakken? Dan is het pure diefstal van geld.

Dat wordt al anders als er een cheque op tafel ligt. En weer anders als het gaat om een cadeaukaart met dezelfde waarde in geld. Het creëert allemaal afstand. Echt interessant wordt het met bijvoorbeeld Bitcoin. Die crypto heeft waarde zoals geld, maar kent verder weinig associaties zoals we die hebben met de fysieke muntjes en briefjes.

Dus heeft iemand anders de kans om een paar Bitcoin van je af te nemen? Of laten we realistisch zijn, een paar ‘sats’. Met de huidige waarde van de cryptocurrency zullen kruimeldieven al van een paar van deze ‘centen’ heel blij worden.
Dan Ariely legt in zijn boek Heerlijk oneerlijk uit hoe anderen makkelijker iets van je meenemen als bijvoorbeeld de associatie met geld minder sterk is. En hoe je met crypto dus een stuk kwetsbaarder bent dan met klassiek geld.

Maak de associatie

Maak voor jezelf een zo sterk mogelijke associatie met geld, zowel voor Bitcoin als voor allerlei anders van waarde. Gebruik twee-factor authenticatie om in te loggen bij apps en plaats de apps in een mapje met andere geldzaken. Leer jezelf een sterke geld-associatie aan met bijvoorbeeld crypto, om kritischer te zijn op de beveiliging.

En laten we hopen dat op den duur meer mensen een sterkere associatie met geld ontwikkelen. Dan neemt de neiging om het anderen af te nemen een klein beetje af. De meeste mensen zijn namelijk geen doorgewinterde criminelen. Maar een beetje meenemen, tijdelijk ‘lenen’ zoals een paar pennen van de werkgever en ander kruimelwerk; daar draaien veel mensen hun hand helaas niet voor om.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like