Winnen van jouw energieleverancier: maak er een psychologisch spelletje van

2 september 2022

De energierekening is hoger dan ooit. Of erger nog, wordt misschien hoger dan ooit. Vooral als je onzekerheid ervaart over wat je uiteindelijk zal betalen is jouw energieleverancier je voornaamste tegenstander (of medespeler) voor een psychologisch spelletje. Met een paar mentale trucjes daag je jezelf namelijk een stuk makkelijker uit om de thermostaat een graadje lager te zetten. En het ineens prima te vinden dat je thuis een extra trui aantrekt, in plaats van dat je de verwarming hoger draagt.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Je wilt jezelf het liefst een beetje voor de gek houden. Dat doe je met een paar psychologische trucs:

  • Vergelijk met jouw eerdere verbruik
  • Bereken jouw verlies
  • Doe het beter dan de buren

Vergelijk met jouw eerdere verbruik

Vergelijk jouw verbruik tijdens deze maanden daarom met dat van vorig jaar. De meeste energieleveranciers hebben handige apps of online inzichten. Als je een slimme meter hebt bekijk je per jaar, per maand of zelfs per dag wat je aan stroom en gas verbruikt.

Maak er een sport van om dagelijks minder te verbruiken dan vorig jaar op dezelfde dagen. Het leuke hiervan is dat dit niet altijd zal lukken. Op een koude dag moet je meer verwarmen, zelfs als je de thermostaat lager hebt staan. Ook vorig jaar in deze tijd van het jaar hadden we af en toe een minder koude dag, dus dat wordt een flinke uitdaging.

Psychologisch werkt dit, omdat het soms wel lukt en soms niet. De variabele beloning geldt psychologisch als de beste motivatie om dit zo lang mogelijk vol te houden.

Bereken jouw verlies

Zou het niet heerlijk zijn als je maandelijks geld kunt besparen?

Hoe heerlijk dat ook zou zijn, het kan niet op tegen het beperken van een verlies.

Dus wil je echt besparen op je energierekening? Bereken dan het verlies dat je nu maakt. Reken uit wat het verbruik aan stroom of gas per dag je kost. En bijvoorbeeld wat het je extra kost vanwege de hogere tarieven dan vorig jaar. Als je vorig jaar 5 kubieke meter gas verbruikte op een dag kostte dat ongeveer €3. Nu verlies je ruim €9, omdat je misschien wel €12 voor hetzelfde verbruik betaalt.

Psychologisch werkt dit vanwege verliesaversie. Ons brein heeft de neiging om verliezen te voorkomen, omdat die psychologisch veel pijn doen. Bereken jouw verbruik in termen van verlies. Dan voel je onbewust veel meer motivatie om er iets tegen te doen.

Doe het beter dan de buren

En kun je jouw verbruik in de app van jouw energieleverancier vergelijken met dat van de buren of met andere mensen zoals jij? Het is traditioneel de meest effectieve manier om energie te besparen (waarvan mensen aangeven dat dit het minst effect zal hebben).

Het gaat misschien in tegen je intuïtie, maar een sociaal argument blijkt wetenschappelijk het meeste effect te hebben. Als je merkt dat buren het beter doen voel jij de motivatie om energie te besparen. Je wilt het namelijk niet slecht doen, maar vooral niet slechter dan anderen zoals jij.

Gebruik de inzichten van jouw energieleverancier om jezelf een beetje voor de gek te houden. Als we dat met alle buren doen zijn we straks een stuk voordeliger uit én verbruiken we niet meer energie dan nodig. Dat is win-win.


Interessant artikel gelezen en wil je op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Meld je aan voor de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de nieuwe artikelen ontvangt.


Patrick is meer dan 10 jaar zelfstandig Consumentenpsycholoog. Hij combineert psychologie met marketing. Psychologische inzichten maken hem gelukkiger met zijn eigen (aankoop)keuzes en vormen de wetenschappelijke basis om bedrijven en instellingen te adviseren. Hij schrijft hier blogartikelen op de site, schrijft columns voor RTLZ en De Ondernemer en wordt regelmatig gevraagd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie. Bovendien is hij zelfstandig SEO tekstschrijver.

You Might Also Like