De psychologie van Premium bij Basic-Fit: zo zeg je echt nooit meer op

11 juni 2021

Basic Fit verdient het meest aan de minst sportieve types. Zo’n abonnement dat je eigenlijk allang op had moeten zeggen, dat is voor de sportscholenketen financieel heel interessant. En hoe doe je daar nog een schepje bovenop als je wilt dat nog meer niet-sporters je wél blijven sponsoren? Dan bied je abonnementen aan voor meerdere personen. Voor een gezin of voor vrienden, die elkaar ervan weerhouden om op te zeggen. Ook als ze weinig tot niet sporten.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Basic Fit noemt dat Comfort (individueel abonnement) of Premium (gezamenlijk abonnement). Het voordeel volgens de keten? ‘Samen sporten’. Iets dat je ook met twee individuele abonnementen kunt doen door af te spreken te gaan sporten, lijkt mij.

Drempel om op te zeggen

Voor veel abonnementhouders bij sportscholen is het vooral een excuus om niet echt in beweging te hoeven komen. ‘Maar ik heb een sportschoolabonnement’, lijkt genoeg om de discussie over meer bewegen en gezonder leven positief af te ronden.

En dat maakt het lastig om op te zeggen. Omdat je daar dan niet meer op kunt leunen. En dus echt in beweging moet komen als je goede sier wilt maken met een sport(school)verhaal.

Het Premium-abonnement voor twee personen doet daar nog een schep bovenop. Stel dat jij eerlijk naar jezelf bent en weet dat je eigenlijk te weinig gaat. En dat het dus beter is om op te zeggen. Dan heb jij ineens de verantwoordelijkheid om dat ook de ander te vertellen. En moet je dus niet alleen naar jezelf, maar ook naar die ander een psychologische drempel over.

Het gevolg? Zelfs als je al over opzeggen begint zal de ander je vragen het in ieder geval nog eventjes aan te kijken. Omdat jullie het binnenkort echt weer gaan oppakken. Wat natuurlijk niet gaat gebeuren.

Sport zelf of met een eigen abonnement

Wil je écht meer bewegen door regelmatig te gaan sporten? Ga op tennis, voetbal of een andere sport. Zoek anderen op en schrijf je in voor competities of toernooien. Het is een fijne stok achter de deur.

En wil je toch liever naar de sportschool? Neem een eigen abonnement. Zodat je die ook weer op kunt zeggen als je toch geen sportschooltype blijkt. Waarover je dan wel eerlijk moet zijn. Dat is al lastig genoeg, dus voorkom dat je daarin ook nog eens met sociale druk en anderen te maken krijgt.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like