Facebook-vrienden maken je ongelukkig: dit is de psychologische reden

23 september 2016

Onderzoek naar cyberpsychologie toont aan dat Facebook-vrienden ons gemiddeld genomen niet bepaald gelukkiger maken. We liken foto’s van mooie vakantiebestemmingen, reageren op behaalde mijlpalen of delen bijzondere ervaringen van de mensen om ons heen. Het onderzoek toonde aan dat we meer het idee hebben dat anderen gelukkiger zijn dan wij, naarmate we meer gebruik maken van Facebook.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

We hebben niet alleen het idee dat anderen gelukkiger zijn dan wij, daarnaast nemen ons zelfbeeld en zelfvertrouwen af of kunnen we zelfs te maken krijgen met depressieve gevoelens. Dit gebeurde altijd al via bijvoorbeeld de media, waarin we fotomodellen, succesvolle sporters en vooral geslaagde zakenmensen zien. De sociale media versterken dit effect, omdat ze de afstand tot anderen gevoelsmatig stukken kleiner maken.

facebook

Social comparison bias

Het is de social comparison bias die ervoor zorgt dat we ons automatisch vergelijken met de mensen om ons heen. We gaan na in hoeverre zij bijvoorbeeld fysiek of mentaal beter af zijn dan wij. Dat is al sinds jaar en dag het geval. Voorheen vergeleken we ons echter vooral met onze familie, enkele vrienden om ons heen en wellicht de buurman. Vandaag de dag bereiken talloze anderen ons via media zoals de televisie, radio en natuurlijk onze computers, tablets en smartphones.

Sociale media zoals Facebook maken onze wereld stukken rijker, omdat we minder afstand ervaren tot onze honderden vrienden en anderen die we volgen. Dat leidt er echter toe dat de social comparison bias in veel grotere mate opspeelt, waardoor je het risico loopt een stuk ongelukkiger te worden.

Maak jezelf gelukkiger

Of eigenlijk, maak jezelf minder ongelukkig. Het kan geen kwaad om wat te minderen met sociale media, al valt dat natuurlijk niet mee wanneer je graag op de hoogte blijft van wat er speelt. Om de social comparison bias wat te temperen kun je wel nagaan in hoeverre anderen om je heen daadwerkelijk zoveel gelukkiger zijn dan jij. Gaan ze inderdaad iedere paar weken op vakantie en rijgen ze succes na succes aan elkaar? Wellicht valt het wel mee en kun je op hun profiel zien dat ze net als jij slechts af en toe de positieve uitschieters aan je tonen. Het feit dat je tijdlijn vol staat met succesverhalen is dan meer een kwestie van je grote aantal vrienden dan het ware geluk van die vrienden individueel.

facebookHet kan bovendien geen kwaad om wat anderen te volgen die af en toe updates plaatsen waar je niet zo naar opkijkt. Door de kring van anderen om je heen zo in te richten dat je zelf succesvoller lijkt maak je jezelf eenvoudig gelukkiger. Des te meer jij je kunt vergelijken met anderen die in ieder geval niet veel gelukkiger lijken voorkom je dat je ongelukkig wordt van Facebook en andere sociale media.

Artikel met plezier gelezen? Like me op Facebook en lees wekelijks slimme psychologische tips die je direct kunt inzetten. Geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Hui-Tzu Grace Chou and Nicholas Edge. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. February 2012, 15(2): 117-121. doi:10.1089/cyber.2011.0324.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply