Waarom vertellen we onszelf dat planten liefde nodig hebben?

6 april 2018

“Houd de grond van de varen te allen tijde vochtig, zonder dat er een laagje water in komt te staan. Verder is het verstandig om de varens te sproeien, zodat ongedierte en stof er niet op blijven zitten.” Een volkomen praktisch advies door een medewerker in het tuincentrum, maar aangevuld door iets bijzonders “En een beetje liefde natuurlijk, want dan zal de plant het een stuk beter doen.” Liefde, voor een plant? Waarom vertellen we onszelf dat we planten laten groeien met ‘een beetje liefde’?

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

We houden als mensen niet van onzekerheid. We willen graag weten hoe het zit en alles kunnen verklaren. Daarom is de wetenschap doorlopend op zoek naar nieuwe inzichten, gaan we naar de maan en kijken we met geavanceerde apparatuur zo diep mogelijk in het heelal. Het komt voort uit de wens tot controle, of in ieder geval het gevoel van controle.

Op die manier zorgen we ook graag voor verklaringen die uitleggen waarom planten zo goed groeien. Bijvoorbeeld als iemand ons complementeert met een grote varen, die we uitstekend lijken te hebben verzorgd.

Controle geeft rust

Een gevoel van controle geeft rust, omdat we kunnen verklaren hoe iets werkt. We hoeven daar niet over na te blijven denken. Zoals je in bed kunt piekeren hoe je dat lastige conflict met een collega moet oplossen, tot je ineens te binnen schiet dat een andere collega dat laatst ook had en je hem morgen om advies gaat vragen. Je wint de controle terug over de situatie, waardoor je brein het met rust kan laten.

Op die manier zorgen we ook graag voor verklaringen die uitleggen waarom planten zo goed groeien. Bijvoorbeeld als iemand ons complementeert met een grote varen, die we uitstekend lijken te hebben verzorgd. Natuurlijk heb je die netjes water gegeven, maar waar het precies aan ligt? ‘Een beetje liefde’ is dan een heerlijk antwoord. Je creëert een gevoel van controle, omdat je samen met de ander niet verder hoeft te achterhalen waar het daadwerkelijk aan ligt.

Zorg ervoor dat je verklaringen vindt of verzint. Verzinnen is namelijk net zo effectief als onderzoeken, mits het geloofwaardig is.

Geef het brein wat ‘ie wil

Dat ervaren gevoel van controle (of een gebrek eraan) is de reden dat je ’s nachts kunt liggen piekeren. En het biedt tegelijkertijd een oplossing als iemand je vraagt hoe jij je planten zo mooi in bloei krijgt. Dat betekent dat je er handig gebruik van kunt maken.

Zorg ervoor dat je verklaringen vindt of verzint. Verzinnen is namelijk net zo effectief als onderzoeken, mits het geloofwaardig is. De Confirmation Bias doet een belangrijke duit in het zakje, al loop je daarmee het risico op tunnelvisie. Voor iets onschuldigs als het verzorgen van planten kan dat geen kwaad, waardoor dat ‘beetje liefde’ ons helpt om niet steeds te hoeven piekeren over hoe het toch komt dat planten het zo goed doen. Of dat ze het niet doen, want dan heeft het vast aan dat ‘beetje liefde’ ontbroken, ook al was het wellicht de combinatie van te weinig zonlicht met beperkte voeding in de aarde en iets teveel water waar het écht aan lag.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply