Temptation Island is een psychologisch kansloze missie: last van de Restraint Bias

3 februari 2017

Gisteren ging Temptation Island weer van start. Net als vorig seizoen zullen vier stellen de uitdaging aangaan en proberen de verleiding te weerstaan. Mijn gok? Dat lukt ze natuurlijk nooit. Die verleiding weerstaan is namelijk een stuk lastiger dan we psychologisch denken. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met de Restraint Bias en het Empathy Gap Effect.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

We hebben de automatische neiging om op voorhand te denken dat we impulsief gedrag behoorlijk goed onder controle zullen hebben. We gaan er vanuit dat we de verleiding best kunnen weerstaan. Dat betekent dat we op voorhand verwachten goed om te kunnen gaan met de verleiding van aantrekkelijke vrijgezellen, zoals we ook verwachten best een keer een pilletje te kunnen gebruiken zonder daar meteen aan verslaafd te raken.

Dit heeft te maken met het Empathy Gap Effect. We beoordelen in een ‘koude’ situatie hoe we in een (letterlijk) ‘hete’ situatie zouden reageren.

Het Empathy Gap Effect

En hoe dat komt dat we de kracht van het impulsieve gedrag zo onderschatten? Dit heeft te maken met het Empathy Gap Effect. We beoordelen in een ‘koude’ situatie hoe we in een (letterlijk) ‘hete’ situatie zouden reageren. In die koude staat staan we niet bloot aan de verleiding, waardoor we behoorlijk rationeel kunnen nadenken. We denken aan onze partner, ons dagelijks leven en hoe leuk we het samen hebben. Eenmaal op het eiland van Temptation Island is dat wel anders. In die hete staat bestaat de wereld uit niet veel meer dan een stel aantrekkelijke vrijgezellen. Rationeel nadenken is er niet meer bij, waardoor we ons totaal anders gedragen dan we op voorhand hadden gedacht.

Bespreek bijvoorbeeld een minimale afstand in centimeters (of een armlengte) tot aan de vrijgezellen.

Temptation Island psychologisch weerstaan

Weerstand bieden tegen de verleidingen van Temptation Island? Het is vooral van belang om je bewust te worden van deze vorm van onderschatting. Maak duidelijke afspraken met je partner over wat er wel en niet is toegestaan. Vertrouw er niet op dat jullie daar ter plekke kunnen bepalen wat er wel en niet kan.

En daarnaast, zorg voor duidelijke herkenningspunten voor situaties die fout dreigen te gaan. Bespreek bijvoorbeeld een minimale afstand in centimeters (of een armlengte) tot aan de vrijgezellen. De afstand in centimeters werkt echter het best, omdat dit een analytische wijze van nadenken oproept die ervoor zorgt dat je iets gemakkelijker rationeel blijft. Des te gemakkelijker de herkenningspunten voor verleiding, des te gemakkelijker je toch (enige) weerstand kunt bieden.


Artikel met plezier gelezen? Like me op Facebook en lees wekelijks slimme psychologische tips die je direct kunt inzetten. Geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week ontvangt.

Wetenschappelijke bronnen

Nordgren, Loran F.; van Harreveld, Frenk; van der Pligt, Joop (2009). “The Restraint Bias: How the Illusion of Self-Restraint Promotes Impulsive Behavior” (PDF). Psychological Science. 20 (12): 1523–1528. doi:10.1111/j.1467-9280.2009.02468.x. PMID 19883487.

Mann, Traci; Ward, Andrew (2007). “Attention, Self-Control, and Health Behaviors” (PDF). Current Directions in Psychological Science. 16 (5): 280–283. doi:10.1111/j.1467-8721.2007.00520.x.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply