Gevarieerder eten? Doe boodschappen voor meerdere dagen

19 oktober 2018

Weekboodschappen, zo’n term die je niet vaak hoort als je in de stad woont en nog jong bent. Toch kan het je helpen om boodschappen voor meerdere dagen te doen, bijvoorbeeld als je gevarieerder wilt eten. Je trapt dan namelijk in een psychologische bias, een denkfout die in dit geval handig in je voordeel kan uitpakken.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Stel dat je gek bent op pasta met tomatensaus, kappertjes, olijven, tonijn en een paar fijne kruiden. Als je iedere dag om 4 uur zou besluiten wat je die dag wilt eten is de kans groot dat je dat favoriete gerecht in een week tijd zomaar twee keer eet. Zou je diezelfde persoon op maandag vragen voor de komende 5 dagen te bepalen wat er op het menu staat? Dan is de kans ineens heel klein dat het pastagerecht er twee keer tussenzit.

We overschatten het plezier dat we zullen hebben van variatie, als we voor meerdere dagen keuzes moeten maken voor ons eten.

Overschatting leidt tot variatie

We hebben last van een systematische denkfout, waardoor we overschatten hoeveel we variatie in ons keuzepatroon waarderen. Dat werd onderzocht tijdens een experiment, waarin deelnemers moesten kiezen uit verschillende soorten yoghurt.

De helft van de deelnemers mocht iedere dag hun favoriete yoghurt uitzoeken. De andere helft maakte op maandag een besluit voor alle dagen van de week die zouden volgen.

De resultaten laten zien dat de deelnemers die voor een week vooruit kozen iedere dag een andere smaak namen. De deelnemers die dagelijks kozen aten een paar keer per week dezelfde smaak, wat hun favoriet bleek.

We overschatten het plezier dat we zullen hebben van variatie, als we voor meerdere dagen keuzes moeten maken voor ons eten. We kiezen voor gerechten die we iets minder lekker vinden, maar waarmee we voorkomen dat we vaker hetzelfde eten. Dat we eigenlijk hartstikke blij zouden worden van vaker onze favorieten kunnen we moeilijk goed inschatten.

En wil je juist lekker genieten van je favorieten, zonder een gevoel van gedwongen variatie? Doe de boodschappen dan niet te ver vooruit, maar bepaal ’s middags wat je die dag of hoogstens ook de dag erna gaat eten.

Weekboodschappen: automatische variatie

Je hebt wat dat betreft zelf de keuze: weekboodschappen voor meer variatie of dagboodschappen om vaker je favoriete gerecht op tafel te zetten. Merk je dat je het lastig vindt om buiten je favorieten om iets lekkers te koken? Doe dan weekboodschappen, zodat je jezelf als het ware dwingt om meer variatie aan te brengen.

En wil je juist lekker genieten van je favorieten, zonder een gevoel van gedwongen variatie? Doe de boodschappen dan niet te ver vooruit, maar bepaal ’s middags wat je die dag of hoogstens ook de dag erna gaat eten. Op die manier krijg jij de regie over je keuzes voor het avondeten, door heel bewust wel of geen gebruik te maken van een psychologische bias.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply