Verzekeringsclaims zonder fraude: laat verzekerden bóvenaan alvast tekenen

26 november 2021

Wie is er 100% eerlijk als het gaat om verzekeringen, voorwaarden en de claims? Natuurlijk verzin je niet zomaar een voorval als er echt niets is gebeurd. Toch is de kans groot dat je een schade een klein beetje aandikt of dat je bijna helemaal eerlijk bent over gereden kilometers. Verzekeraars hebben te maken met een paar moedwillige fraudeurs, en met heel veel verzekerden die een klein beetje sjoemelen als ze de kans krijgen. En die laatste groep, die krijg je op het rechte(re) pad met een handige psychologische truc.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

In zijn boek Heerlijk Oneerlijk behandelt Dan Ariely allerlei situaties waarin de meeste mensen een klein beetje valsspelen. En hij deelt ook inzichten die dat valsspelen kunnen verminderen.

Bovenaan ondertekenen

Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een verzekeringsclaim in te dienen en die onderaan te ondertekenen. Je bevestigt daarmee dat je ‘alles naar waarheid hebt ingevuld’. En ondanks dat we dat een logische plek vinden om een document te ondertekenen is het psychologisch bepaalt geen perfecte keuze.

In een praktijkexperiment fraudeerden verzekerden 15% minder bij het opgeven van het aantal kilometers dat ze jaarlijks rijden.

Het zou veel beter zijn om het document helemaal bovenaan te ondertekenen. Door meteen te verklaren dat je het formulier ‘naar waarheid zal invullen’ ligt de focus namelijk ineens op eerlijk zijn. Jouw eerlijkheid wordt weer even top-of-mind. Dat maakt het psychologisch lastiger om te frauderen, ook al is het maar een klein beetje. (Juridisch is het waarschijnlijk niet toegestaan om een document bovenaan te ondertekenen. Daarom mag de ondertekening onderaan gewoon blijven staan, en kun je het formulier slimmer maken door óók bovenaan om een handtekening te vragen.)

Minder valsspelen en 15% minder verzekeringsfraude

In experimenten die Dan Ariely deed waren de resultaten groots. Zijn typische matrix-experiment dat hij gebruikt om eerlijkheid te testen liet zien dat proefpersonen maar liefst 75% minder fraudeerden als ze vooraf aangeven in alle eerlijkheid te zullen handelen.

In een praktijkexperiment fraudeerden verzekerden 15% minder bij het opgeven van het aantal kilometers dat ze jaarlijks rijden. Het laat zien dat er enorme winst te behalen valt. En natuurlijk blijven er altijd een paar fraudeurs actief die de situatie moedwillig voor de gek houden. Maar het biedt wel mogelijkheden om het kleine beetje sjoemelen dat heel veel mensen doen minder waarschijnlijk te maken.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like