E-nummers kun je het best zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Als we bijvoorbeeld Jesse van der Velde moeten geloven kun je de E-nummers het best volledig vermijden, zodat je veilig en gezond kunt eten. Met een beetje onderzoek valt echter te ontdekken dat er ook heel nuttige E-nummers bestaan. Bovendien werd uit een uitzending van de Broodje Gezond duidelijk dat ook heel natuurlijke ingrediënten in producten soms E-nummers hebben. Waarom zijn we er in het algemeen dan toch zo huiverig voor?
2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie
Het heeft te maken met de manier waarop ons brein de wereld probeert te begrijpen. Het brein is liever lui dan moe. We proberen met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk te begrijpen. E-nummers passen dus in een categorie ‘goed’ of een categorie ‘slecht’, het is lastig om een deel van de nummers in het ene hokje te plaatsen en dan bij te houden welk andere deel in een ander hokje past.
Maar wist je bijvoorbeeld dat een tomaat E-300 (ascorbinezuur) bevat? Inderdaad, een tomaat zoals die groeit in de natuur.
De negatieve verhalen over E-nummers zorgen er op basis van psychologische beschikbaarheid voor een negatief gevoel. We kennen de spannende verhalen van (vooral) foodbloggers die waarschuwen voor de gevaren daarvan. Er is in het brein een associatie ontstaan tussen de E-nummers en ‘slecht’.
Psychologische schema’s
We denken zoveel mogelijk in psychologische schema’s. Het zijn een soort hokjes, waar bijvoorbeeld de E-nummers inpassen. Eenmaal in het hokje ‘slecht’ wordt het lastig om je voor te stellen dat er ook goede bij zijn. Je kunt het vergelijken met de manier waarop we stereotypen gebruiken. Het is onmogelijk om alle voetbalsupporters, leden van studentenverenigingen of allochtonen over één kam te scheren, maar het maakt de wereld wel een stukje eenvoudiger. Die eenvoud, dat is waar ons brein naar op zoek is.
Een beetje meer moeite doen
Dat is prettig, anders zouden we heel de dag bezig zijn met het verwerken van allerlei uitzonderingen en extra’s. Dat is nu niet nodig, omdat we kunnen denken in schema’s. Met betrekking tot onze voeding heeft dat echter een vervelende bijsmaak, omdat we er automatisch vanuit gaan dat alle E-nummers slecht zijn.
Maar wist je bijvoorbeeld dat een tomaat E-300 (ascorbinezuur) bevat? Inderdaad, een tomaat zoals die groeit in de natuur. Niet vanwege bestrijdingsmiddelen of iets anders, maar gewoon omdat er vitamine C in zit. Los van het feit dat E-nummers nu juist gecontroleerd zijn op veiligheid door de Europese Unie gaat het in lang niet alle gevallen om allerlei chemische stofjes. De volgende keer toch maar iets meer moeite doen dus als het gaat om de beoordeling van je eten, met of zonder E-nummers.
Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.
No Comments