De psychologische heksenketel van ViaGogo (+video)

15 mei 2020
De psychologische heksenketel van ViaGogo (+video)

Kaartjes kopen voor het Songfestival in Nederland, het EK 2020 of andere populaire evenementen? Het kan kon bij ViaGogo. Tenminste, als je daar de portemonnee voor trekt en bereid bent de psychologische heksenketel te trotseren. Met beïnvloeding waar Booking.com jaloers van zou worden, en waar Rambam indook om te laten zien dat je er maar beter ver van weg kunt blijven.

UPDATE: de opnamen maakten we voordat de coronacrisis uitbrak. En toen schreef ik ook dit artikel. Dat natuurlijk niet meer helemaal actueel is, al blijft de psychologische trukendoos relevant. 

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Rambam onderzocht de markt voor tweedehands tickets en vroeg me naar de psychologische beïnvloeding op de website. Bovendien probeerden ze het in de praktijk uit met Voormekaartje. Daar trappen we gek genoeg niet in, terwijl we ons online graag in de luren laten leggen.

De beste tip om niet in de trucs van ViaGogo en vergelijkbare websites te trappen? Boek niet alleen, zodat je de sociale druk voelt om er niet zomaar in mee te gaan.

Psychologische trukendoos

Hoe komt dat? ViaGogo trekt de psychologische trukendoos behoorlijk open:

  • Schaarste
    ‘Dit evenement verkoopt snel’, staat het bij veel events aangegeven. Ik moet er snel bij zijn, om te voorkomen dat anderen er met de tickets vandoor gaan en ik achter het net vis. En eenmaal aangeklikt kopt de pagina ‘136 personen bekeken dit evenement in het afgelopen uur’. Om de druk nog wat verder op te voeren.
  • Wachttijd
    Met het aanklikken van de wedstrijd die ik graag wil bekijken opent er een nieuw scherm. Met een enorme laadbalk, die er zo’n 45 seconden over doet. Technologisch onzinnig, omdat de systemen natuurlijk binnen twee tellen weten of er nog kaarten zijn. Het systeem zoekt, terwijl ik te zien krijg dan ’72 personen deze wedstrijd in het afgelopen uur bekeken’ en dat er nog ‘3% van de aangeboden kaartjes’ over is.
  • Sociaal bewijs

    ViaGogo gebruikt de wachttijd om meer sociaal bewijs te leveren, dat het een event is waar veel anderen naar kijken. Dus dat ik een goede keuze maak om hier naartoe te gaan. En dat ik er snel bij moet zijn, omdat er nog maar weinig beschikbaar is.
  • FOMO
    Ik moet aangeven hoeveel tickets ik zoek, waarbij ViaGogo me laat weten dat het mogelijk is dat er ‘minder tickets beschikbaar zijn dan het aantal dat ik heb gekozen’. Opschieten dus, waarna ik nog eens moet bevestigen dat we graag naast elkaar willen zitten. Er loopt een rode balk in een rood vlak terug van 100% naar de 3% die er nog beschikbaar is. Met andere woorden, als ik niet opschiet zal ik het evenement missen. Ik ervaar de Fear of Missing Out.
  • Rood
    Op meerdere momenten gebruikt ViaGogo elementen in rood, terwijl de huisstijl bestaat uit zwart met groen. Rood roept urgentie op. M’n brein schakelt als het ware een beetje uit, in ieder geval het deel dat handelt op basis van ratio. Ik val terug op gevoel, om zo snel mogelijk in actie te komen.

Let op: belangrijk is dat we de keuze voor de tickets vaak in privé maken. Alleen achter de computer, als er niemand meekijkt. We laten ons verleiden, om die hoge prijs en alle beïnvloeding daarna goed te praten. Omdat ons brein daar gelukkig een meester in is, zodat we anderen zonder problemen onder ogen kunnen komen.

Tip: pas op met de kaartjes, omdat ze in een aantal gevallen zelfs niet geldig zullen zijn. Iets dat Rambam in de uitzending laat zien, en wat de psychologische heksenketel nog vervelender maakt.

Boek niet alleen

De beste tip om niet in de trucs van ViaGogo en vergelijkbare websites te trappen? Boek niet alleen, zodat je de sociale druk voelt om er niet zomaar in mee te gaan. En €257 voor een kaartje voor het EK 2020 te betalen, terwijl staat aangegeven dat je achter een paal zit. Zoals Filemon en ik, toen we probeerden online tickets te scoren.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply