Wedstrijdje doen!? Hoe lang kun jij blijven lezen zonder afgeleid te raken?

10 juni 2022

Surfing the urge: dat is hoe psychologen het noemen als je even mentaal afstand neemt voordat je toegeeft aan een verleiding. Dus piept zo je telefoon omdat je een appje ontvangt? Je mag ‘m lezen. Maar niet voordat je 10 minuten hebt gewacht. Dus zet die kookwekker maar vast klaar, want het zal vast gebeuren terwijl je dit artikel leest. En dat hoeft echt geen 10 minuten te duren. Toch is het een goed idee om het eerst helemaal uit te lezen, voordat je toegeeft aan de verleiding.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Die 10-minuten regel (10 minute-rule) komt van onder andere Nir Eyal. Hij is de schrijver van de bestseller Hooked en bracht daarna Indistractable. In het eerste boek leert hij je (en bedrijven) hoe je de aandacht van anderen zo lang mogelijk vasthoudt. Zijn tweede boek is een antwoord om het speelveld weer eerlijker te maken. Daarin lees je hoe je afleiding voorkomt.

Surfing the urge

Als inmiddels misschien je telefoon piept ben je de perfecte proefpersoon voor de 10 minuten-regel. Je ontvangt een appje, een update op Instagram of een andere notificatie. En je voelt de verleiding om te kijken wat het is.

De verleiding is groot, want je bent nieuwsgierig. En je kunt je nu niet voorstellen dat die nieuwsgierigheid minder kan worden. Je voelt de sensatie. En de ongemakkelijkheid om er nu niet naar te mogen kijken.

Toch zal dat verlangen afzwakken. Want dat doet het altijd, als je even geduld hebt. Zo’n 10 minuten, om precies te zijn. Dus zou je vanaf nu 10 minuten wachten? Of in ieder geval dit artikel uitlezen? Dan geef ik je op een briefje dat je straks veel minder urgentie voelt om metéén te gaan kijken. Sterker nog, de kans is best groot dat je alweer vergeten bent dat je een notificatie ontving. Zo belangrijk is het waarschijnlijk helemaal niet.

Neem mentaal een beetje afstand

Als je van notificatie in notificatie valt voer je de stress onnodig ver op. Je bent brandjes aan het blussen, zonder plan. Je kunt niet bedenken hoe je het slimmer aan kunt pakken, omdat je opgaat in de waan van het moment.

Creëer een beetje mentale afstand tot jouw notificaties, met de 10 minuten-regel. Je ‘surft de urge’, dus de directe verleiding om meteen te gaan kijken. Zie het als tien minuten op een golf van ontspanning, die je brengt naar een plek waar je veel beter kunt beoordelen of het echt zo’n haast heeft om ernaar te kijken.

Na die tien minuten mag je alsnog kijken. En zie je dat het waarschijnlijk weinig om het lijf had. Een appje in de groepsapp of een notificatie dat iemand je recente post leuk vindt. Heel leuk natuurlijk, maar op dat moment helemaal niet belangrijk.
Tip: en vind je ‘surfing the urge’ lastig, omdat je toch meteen wilt kijken? Schakel je notificaties dan helemaal uit. Dat is pas echt lekker rustig, kan ik je vertellen.


Interessant artikel gelezen en wil je op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Meld je aan voor de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de nieuwe artikelen ontvangt.


Patrick is meer dan 10 jaar zelfstandig Consumentenpsycholoog. Hij combineert psychologie met marketing. Psychologische inzichten maken hem gelukkiger met zijn eigen (aankoop)keuzes en vormen de wetenschappelijke basis om bedrijven en instellingen te adviseren. Hij schrijft hier blogartikelen op de site, schrijft columns voor RTLZ en De Ondernemer en wordt regelmatig gevraagd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie. Bovendien is hij zelfstandig SEO tekstschrijver.

You Might Also Like