Willen we van het vuurwerk af? Maak het gewoon heel het jaar beschikbaar

3 januari 2020

Met een omzet van 77 miljoen euro werd er opnieuw voor meer verkocht dan ooit: we zijn nog lang niet van het vuurwerk af. Ondanks het tij dat volgens NPO Radio 1 keert, de stemmen die volgens Nieuwsuur opgaan voor een vuurwerkverbod en de psychologische mogelijkheden waarover ik uitlegde ik het Friesch Dagblad. Willen we echt van het vuurwerk en de problematiek met Oud & Nieuw af? Laten we het dan gewoon heel het jaar beschikbaar maken. Volledig legaal, zodat de spanning en lol er rond Oud & Nieuw snel af is.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Ik schreef het al een eerder: ‘verbieden doet verlangen’. Vertel kinderen dat ze iets niet mogen en de kans is groot dat ze er zo snel mogelijk mee beginnen. En die verleiding behoudt het spannende ook als we volwassen worden. We zoeken graag de grenzen op of stappen er net overheen. Om te zien wat er gebeurt of anderen te laten zien dat we niet terugdeinzen.

De lol eraf

Hoe spannend is het om rondom Oud & Nieuw iets te doen dat heel het jaar verboden is? We kunnen vuurwerk alleen de laatste paar dagen van het jaar kopen en afsteken mag zelfs alleen vanaf 18:00 uur op Oudjaarsdag. Zo’n ultieme schaarste, dan moet het wel heel bijzonder zijn. En dat verklaart een deel van de aantrekkingskracht.

Een verbod roept weerstand op. Vuurwerk liever niet verbieden, maar wel voorkomen dat we ieder jaar meer blijven afsteken? Zorg er dan voor dat het bijzondere eraf gaat.

Bovendien zou het zonde zijn om tijdens Oud & Nieuw geen vuurwerk af te steken. Vanaf 1 januari is het weer verboden, waardoor je kans verkeken is. Geanticipeerde spijt maakt zich meester van ons, waardoor we besluiten extra groot uit te pakken. We grijpen de kans als het tijdelijk is toegestaan, om daar begin januari geen spijt van te krijgen.

Zou vuurwerk heel het jaar door gewoon toegestaan zijn, zoals in België en Duitsland? Dan is de lol er snel af. Het haalt het gevoel van schaarste weg en voorkomt geanticipeerde spijt. Twee belangrijke motivaties waardoor we voor miljoenen de lucht inschieten, als het heel eventjes mag.

Legalisering in plaats van een verbod

Een verbod roept weerstand op. Vuurwerk liever niet verbieden, maar wel voorkomen dat we ieder jaar meer blijven afsteken? Zorg er dan voor dat het bijzondere eraf gaat. In ieder geval rondom Oud & Nieuw, door het heel het jaar beschikbaar te maken. Waardoor we waarschijnlijk eventjes meer gaan bestellen, om daarna te ontdekken dat de lol er snel af is. Zoals het minder spannend wordt als je ouders iets klakkeloos toestaan, dan wanneer ze zich in allerlei bochten wringen om je iets te verbieden.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply