Meer sporten en het volhouden? Plan het ’s morgens vroeg

10 januari 2020

Enthousiast om meer te gaan sporten het komende jaar? Plan het ’s morgens vroeg in, zodat je veel meer kans hebt het vol te houden. Meer dan wanneer je met jezelf afspreekt om na het werk een stuk te gaan hardlopen. Of jezelf laat op de avond nog naar de sportschool te slepen. Hoe dat komt? Onze wilskracht werkt als een spier, die overdag behoorlijk overbelast en uitgeput kan raken.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Charles Duhigg legt in zijn boek The Power of Habit onder andere uit hoe onze wilskracht werkt. En hoe je daar slim gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld als je meer wilt gaan sporten.

Onze wilskracht is een spier

Hoe krijgt de één het voor elkaar om het sporten goed vol te houden, terwijl de ander na een maandje al niet meer in de sportschool te vinden is? Er is sprake van enkele individuele verschillen, maar je kunt het jezelf in ieder geval gemakkelijker maken.

Het sporten makkelijker volhouden, ook na het eerste enthousiasme in januari? Plan het vroeg op de dag in. Voordat je naar je werk gaat, door eerder op te staan en een uurtje te gaan hardlopen.

Onze wilskracht blijkt te werken als een spier. Er is een bepaalde capaciteit beschikbaar, die gedurende de dag afneemt naarmate je meer wilskracht moet tonen. Moet je op je werk een aantal keer ‘nee’ zeggen, terwijl je eigenlijk ‘ja’ wilt doen? En je sterk houden om een toast met avocado en tonijn te bestellen in plaats van een lunch vol suikers en ongezonde vetten? Als je je dan ook op de weg terug naar huis nog netjes aan de snelheid moet houden is de capaciteit er behoorlijk doorheen.

Aan het eind van de dag is het risico groot dat je weinig tot geen wilskracht meer over hebt. Waardoor je op de bank ploft terwijl je Netflix aanzet, terwijl je eigenlijk naar de sportschool had gemoeten.

Succesvol sporten: plan het als eerste in

Het sporten makkelijker volhouden, ook na het eerste enthousiasme in januari? Plan het vroeg op de dag in. Voordat je naar je werk gaat, door eerder op te staan en een uurtje te gaan hardlopen. Of op een andere manier te sporten, zolang je het maar doet voordat je te maken krijgt met allerlei andere verleidingen en verantwoordelijkheden.

Benut je maximale wilskracht, nadat die weer een nacht lang is opgeladen. Zoals een spier die je aan het begin van je workout prima kunt belasten, maar waarvan je merkt dat het daarna met iedere herhaling lastiger wordt.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply