Hoe snack je voortaan 100% gezonder, gewoon met een paar kleine aanpassingen in je gewoonten? Een paar handige psychologische tips helpen je aan appels in plaats van popcorn. Of aan een andere gezonde snack natuurlijk, door je keuze-omgeving verstandiger in te richten. En of je er 100% gezond mee zal snacken valt te betwijfelen, maar feit is dat je het jezelf makkelijker maakt om gezonder te kiezen.
1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond
Je bent natuurlijk helemaal vrij om een appel te kiezen in plaats van een zak popcorn, of precies andersom. Tenminste, dat is wat je bewuste brein je rationeel vertelt. Op onbewust niveau speelt er veel meer mee, waardoor het niet altijd meevalt om te handelen in lijn met je doelen op de lange termijn.
En maak het jezelf makkelijker om voor fruit te kiezen. Zoals de popcorn namelijk kant-en-klaar in de zak zit, zo kan je dat ook doen met een appel.
Dus wil je graag gezonder snacken, maar merk je dat je ’s avonds toch weer op de bank zit met een zak popcorn? Door je onbewuste keuze-omgeving verstandiger in te richten maak je het jezelf een stuk makkelijker.
3 tips om gezonder te snacken
Beïnvloed je onbewuste voor die appel in plaats van popcorn, met de volgende 3 tips:
- Appels in de fruitmand
Leg de appels in het fruitmand, het liefst zo goed mogelijk in het zicht. En kies een plek waar je regelmatig langsloopt, zoals het aanrecht in de keuken of de eettafel. Dichtbij, letterlijk bij de hand en volledig in het zicht kan zelfs je onbewuste er niet omheen. - Opstaan voor de popcorn
Doe het tegenovergestelde met de popcorn of andere ongezonde snacks. Berg ze uit het zich op in de kast. En kies een plek waar je niet zo vaak komt, zoals de voorraadkast. Of beter nog, een kast op de eerste verdieping waarvoor je zelfs de trap op moet. Het creëert frictie voor je brein, waardoor je een onbewuste drempel ervaart om ernaar te grijpen. - Fruit in kant-en-klare partjes
En maak het jezelf makkelijker om voor fruit te kiezen. Zoals de popcorn namelijk kant-en-klaar in de zak zit, zo kan je dat ook doen met een appel. Betaal iets meer voor de al gesneden partjes. Dat bespaart je de moeite van het wassen en snijden, zodat je meteen kunt gaan snacken. Gemak dient de mens, en zeker het onbewuste brein.
Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.