‘Buiten het bereik van kinderen bewaren’: slimme psychologie door Ariel

29 juni 2018

‘Roken is dodelijk’. ‘Geld lenen kost geld’. Belangrijke waarschuwingen, maar of die hun doel bereiken valt te bezien. Sterker nog, neuro-onderzoek naar waarschuwingen op sigarettenpakjes wijst uit dat (in ieder geval tekstuele waarschuwingen) rokers juist méér laten roken. En op een vergelijkbare manier gaan ook waarschuwingen op koffie niet helpen om daar minder van te drinken. En toch zijn die waarschuwingen interessant, maar dan voor fabrikanten en merken zelf. Zoals wasmiddelenmerk Ariel daar met de Pods handig gebruik van maakt.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Ariel waarschuwt ook in haar recente TV-spotjes net als een paar jaar terug in Vlaanderen weer dat je de Pods van het merk ‘altijd buiten het bereik van kinderen’ moet bewaren. Een handig advies, waarschijnlijk op basis van regelgeving. Maar, dat is niet het enige effect dat het merk hiermee bereikt.

De oorzaak geeft Ariel echter niet prijs, waardoor ons brein daarvoor onbewust en automatisch ‘het meest waarschijnlijke’ invult.

Beïnvloeding van het onderbewustzijn: pure kracht

Ariel vertelt er namelijk niet bij wáárom kinderen niet met de Pods aan de haal zouden mogen. En dat maakt de weg vrij voor ons brein, om daar een verhaal bij te verzinnen. Ons brein houdt namelijk van verhalen, met een begin, een middenstuk en een eind. Of in dit geval, een oorzaak en een gevolg. Er is een oorzaak, die tot gevolg heeft dat we de Pods bij de kinderen uit de buurt moeten houden.

De oorzaak geeft Ariel echter niet prijs, waardoor ons brein daarvoor onbewust en automatisch ‘het meest waarschijnlijke’ invult. We gaan er automatisch vanuit dat de Pods krachtig en geconcentreerd wasmiddel bevatten, op een manier die gevaarlijk is voor kinderen.

Op onbewust niveau denken we ‘als ik het uit de buurt bij mijn kinderen moet houden, dan zal het wel ontzettend krachtig zijn en goed werken’.

Het merk maakt daarmee handig gebruik van bestaande associaties. We weten op onbewust niveau heel goed dat we alleen waarschuwen voor gevaarlijke dingen die effectief zijn, vanwege de bijvoorbeeld krachtige werkzame stoffen.

Een waarschuwing die enthousiast maakt

Nog sterker dan een waarschuwing op sigarettenpakjes of eventueel op koffie zet de waarschuwing door Ariel juist aan tot actie. Op onbewust niveau denken we ‘als ik het uit de buurt bij mijn kinderen moet houden, dan zal het wel ontzettend krachtig zijn en goed werken’. Het resultaat? We kiezen voor dit merk Pods, op basis van een waarschuwing die ons vertelt iets niet te doen. Zoals een kind er alles aan zal doen om de bovenste plank van de kast te bereiken als je aangeeft dat hij of zij daar zeker niet mag komen.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply