De naam van een kermisattractie voorspelt z’n succes bij het publiek

27 juli 2018

De hoogte, de snelheid en de draaiende en tollende bewegingen: op het oog interessante eigenschappen van een kermisattractie om het publiek aan te spreken. Toch blijkt er op onbewust niveau een heel andere invloed van belang: de naam van een kermisattractie. Van moeilijker uit te spreken namen verwachten we dat de attracties heftiger en enerverender zijn. Onbewust, op basis van een belangrijk psychologisch effect.

2 sterren ** – Praktische informatie, gebaseerd op een achterliggende wetenschappelijke theorie

Dat psychologisch effect noemen we ‘processing fluency’. Het heeft betrekking op de ‘vloeiendheid’ waarmee je iets kunt verwerken. Naarmate ons brein iets soepeler kan verwerken voelt dat bekender aan en gaan we er onbewust van uit dat het allemaal in orde is.

De verwerking verloopt iets minder soepel, waardoor we er op onbewust niveau automatisch vanuit gaan dat er enig gevaar dreigt.

De kracht van een spectaculaire naam

De Spinning Coaster XXL, de Power Wave en Das Omen. Stuk voor stuk voorbeelden van namen van kermisattracties op de Tilburgse Kermis die weer in volle gang is waar het brein een fractie langer voor nodig heeft dan wanneer er was gekozen voor Achtbaan, Draaimolen en Spookhuis. Omdat het woorden uit het Engels zijn, die we minder vaak voorbij zien komen dan de Nederlandse varianten. En of we nu moeite hebben met Engels of niet, het brein zal er gemiddeld genomen iets langer voor nodig hebben.

De verwerking verloopt iets minder soepel, waardoor we er op onbewust niveau automatisch vanuit gaan dat er enig gevaar dreigt. We letten iets beter op, omdat er sprake zou kunnen zijn van een bedreiging. Voor merken in bijvoorbeeld de supermarkt een ramp, maar op de kermis juist een fijn idee. Die bedreiging maakt het spannend, waardoor we attracties onbewust iets heftiger en enerverende inschatten.

Lastig te verwerken maak spannend en opwindend, terwijl makkelijk te verwerken juist vertrouwd en prettig aanvoelt.

Kies je favoriete attractie zonder naar de namen te kijken

Wil jij je niet laten beïnvloeden door processing fluency? Zorg ervoor dat je een attractie kiest zonder naar de naam te kijken en al helemaal zonder die hardop uit te spreken.

Andersom is het voor marketeers en verkopers belangrijk om rekening te houden met het gemak waarmee consumenten merk- en productnamen kunnen uitspreken of oplezen. Lastig te verwerken maak spannend en opwindend, terwijl makkelijk te verwerken juist vertrouwd en prettig aanvoelt. Op onbewust niveau, maar het effect is aangetoond in diverse experimenten.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

 

Wetenschappelijke bron

Song, H. & Schwarz, N. (2009). If it’s difficult to pronounce, it must be risky. Psychological Science, 20, 135-138.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply