Extreem verdiepen om zelfs grasmaaien leuk te maken: benader het als een hobby

27 mei 2022

Met een undercut op Leclerc kan Verstappen op de soft-compound in z’n outlap het verschil maken ten opzichte van de mediums van de Ferrari. Hij warmt die banden relatief makkelijk op, waardoor hij bij gelijk uitkomen uit de pitsstraat de volgende ronde veel meer grip zou hebben.

Als dat abracadabra voor je is delen we niet dezelfde Formule 1-hobby. En dat is helemaal niet erg. Het is slechts een illustratie van de mate van detail die je leert kennen als je je ergens volledig in verdiept. En die mate van detail zorgt er soms voor dat je jezelf erin verliest. Je vergeet de tijd en je vergeet dat anderen er misschien minder diep inzitten. Alsof je in een andere wereld zit.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Dat idee van die hobby, extreem verdiepen en jezelf verliezen is heel waardevol. Dat geldt voor een hobby, net als voor taken waar je juist enorm tegenop ziet. Dus moet je vanmiddag het gras maaien? Of wordt het nu echt tijd om de badkamer weer te poetsen?
Ian Bogost stelt in zijn boek Play Anything dat je je er extreem in zou moeten verdiepen.

Extreem verdiepen: ken alle details

Je verliest je in een hobby zodra je in de details duikt. Het draait in mijn geval om de zachte en medium (of harde) banden in de Formule 1; om de pitstopstrategieën en om het opwarmen van het rubber om meer grip te vinden.

Als je op detailniveau bezig bent met een onderwerp ga je daar veel makkelijker volledig in op. Je stapt als het ware een andere wereld binnen. Probeer je iedere keer verder te verdiepen, om nog beter te begrijpen waar het om gaat en weer nieuwe inzichten op te doen.

Maak grasmaaien weer leuk: verdiep je verder

Zo kun je ook taken zoals grasmaaien een stuk leuker maken. Verdiep je in de details daarvan. Door bijvoorbeeld uit te zoeken hoe hoog het gras idealiter moet zijn. En wanneer je dan moet maaien om te voorkomen dat je vervolgens moet harken.

Duik vervolgens in de bodem eronder, en de juiste voeding om het gras gezond te laten groeien. Maak van het gras jouw volgende hobbyproject, door precies uit te zoeken hoe je een zo geweldig groen mogelijk gazon maait. Je zal merken dat die verdieping je helpt om jezelf erin te verliezen.
En daarin overdrijf ik natuurlijk een beetje, maar het is wel dé manier om saaie taken een stuk leuker te maken.


Interessant artikel gelezen en wil je op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Meld je aan voor de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de nieuwe artikelen ontvangt.


Patrick is meer dan 10 jaar zelfstandig Consumentenpsycholoog. Hij combineert psychologie met marketing. Psychologische inzichten maken hem gelukkiger met zijn eigen (aankoop)keuzes en vormen de wetenschappelijke basis om bedrijven en instellingen te adviseren. Hij schrijft hier blogartikelen op de site, schrijft columns voor RTLZ en De Ondernemer en wordt regelmatig gevraagd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie. Bovendien is hij zelfstandig SEO tekstschrijver.

You Might Also Like