Waarom pijnigen we onszelf zo graag met het eten van de heetste pepers?

24 augustus 2018

Zwetend, stug door kauwend en vooral met een blik die verraadt dat ze nooit als eerste op zullen geven. Zo zitten twee vrienden een paar jaar terug tegenover me, vastberaden om zich niet te laten kennen. Wat we zojuist op een terras in Belgrado precies hebben besteld is niet helemaal duidelijk, maar dat het pittig is moge duidelijk zijn. Dat ze door blijven eten lijkt in dit geval een kwestie van uitdaging, elkaar opjutten en een beetje haantjesgedrag, maar waarom houden we ook zonder die elementen op z’n tijd van (net iets te) pittig eten? Er blijkt een goede psychologische verklaring voor te zijn.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Pijn lijden lijkt in algemene zin een negatieve ervaring, maar toch zijn er uitzonderingen.

Pijn lijden kan heel fijn zijn. Tenminste, als afwisseling op het moment dat we sensatie zoeken. We ervaren sensorische stimulatie, ten opzichte van het gebruikelijke waar we aan gewend zijn geraakt. Zo kan een pittig pepertje een welkome afwisseling betekenen, zelfs als het ons eigenlijk net iets te pittig is.

Het plezier van pijn lijden

Pijn lijden lijkt in algemene zin een negatieve ervaring, maar toch zijn er uitzonderingen. Af en toe een beetje lijden vormt een welkome afwisseling van het leventje waarin alles z’n gangetje gaat. We beseffen dat we een lichaam hebben en kan voor sommigen zelfs leiden tot een spirituele opleving. Daarom is pijn vaak een onderdeel van belangrijke rituelen. Verder kunnen we met het brandende gevoel in onze mond aangeven hoe ver we zijn gegaan, hoe groots onze prestatie is en trots zijn op wat we zojuist hebben gegeten.

Het eten van pepertjes en ander pittig eten is nog om een andere reden favoriet bij veel mensen. Hoogleraar sensoriek en eetgedrag Kees de Graaf legt in Elsevier namelijk uit dat de sensorische ervaring ons een warm gevoel geeft.

Allemaal elementen die ook terugkomen in andere situaties, waarin we ons vrijwillig pijn laten doen of het gevaar juist opzoeken. Bijvoorbeeld tijdens Mud Masters en vergelijkbare evenementen, waar we vaak niet zonder pijn of uitputting vandaan komen.

Warmte voelt prettig

Het eten van pepertjes en ander pittig eten is nog om een andere reden favoriet bij veel mensen. Hoogleraar sensoriek en eetgedrag Kees de Graaf legt in Elsevier namelijk uit dat de sensorische ervaring ons een warm gevoel geeft. Die warmte associëren we met een prettige situatie en emotie, waardoor het pittige eten vanuit meerdere aspecten tot een positieve ervaring leidt. Het is wat dat betreft helemaal geen gek idee om het af en toe op te zoeken, met een pepertje dat misschien net iets te hoog gegrepen is. Het houdt je letterlijk en figuurlijk scherp, waar je bovenal een warm gevoel van krijgt om het goed te maken als je je toch een keer laat verleiden om net te ver te gaan.


Artikel met plezier gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook en. Zelf geen artikel meer missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply