Opstaan zonder ochtendhumeur: let jij op het licht en de juiste klanken?

5 februari 2021

Misschien heb je niet van jezelf de motivatie om stralend op te staan, vooral als het buiten nog donker is. Al is de kans ook groot dat je er in de praktijk beter in bent dan je denkt. En dat je gewoon nog niet de juiste omstandigheden creëert om het jezelf makkelijker te maken. Met een paar gerichte tips sta je voortaan zomaar een uur eerder op. En zelfs zonder het slaap een kwartier lang uit je ogen te moeten wrijven.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Ik sprak onlangs Wendy Oude Veldhuis van Bureau Snugger. Zij wees me op het boek ‘Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert’, van Russell Jones en Charles Spence van Oxford University.

In het boek beschrijft hij een gemiddelde doordeweekse dag, en alle omgevingsfactoren die je kunt beïnvloeden om emotioneel en cognitief beter te presteren. Dat begint natuurlijk met opstaan, iets dat je met een paar handige tips veel soepeler kunt doen.

Zijn tips zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. Terwijl je slaapt blijven je zicht en gehoor in een soort waakstand beschikbaar (in tegenstelling tot je reukvermogen).

Makkelijker opstaan: 2 psychologische tips

Dat zoveel mensen een wekker gebruiken met het typische angstaanjagende en alarmerende geluid is Jones (en mij ook) een absoluut raadsel. Als je iets níet wilt is het verschrikt wakker schieten, niet in de laatste plaats omdat je bloeddruk ’s morgens vroeg toch al bovengemiddeld hoog is.

Het werkt veel beter om ontspannen te ontwaken, ook als dat heel vroeg is. Hij deelt twee heel praktische tips:

  • Zacht licht in 2700K
    We hebben een sterk biologische dag- en nachtritme, dat je tegelijkertijd heel handig kunt beïnvloeden. Dus blijft het ’s winters veel langer donker? Of slaap je ’s zomers lekker met de dikke gordijnen dicht? Zorg voor licht als je wilt opstaan. En dat hoeft gelukkig niet spierwit of zelfs blauw te zijn, omdat blijkt dat 2700K (warm wit) het best werkt. Laat het licht zwak beginnen en steeds feller worden, bijvoorbeeld met een Wake-up Light. Je wordt op een natuurlijke manier wakker, door je lichaam te laten wennen aan het dag- en nachtritme zoals jij dat voorstelt.
  • Vogelgezang in toenemend volume

    Van alleen licht wordt jij misschien niet meteen wakker. En dat hoeft ook niet, omdat je daar wat geluid bij kunt gebruiken. Voorkom het alarm waardoor je meteen rechtop in je bed zit. Laat je lichaam in plaats daarvan rustig wennen aan een geluid dat heel zachtjes begint. Kies kalmerende tonen, bijvoorbeeld die van vogeltjes die fluiten als de dag begint. Door het volume in zo’n 20 minuten toe te laten nemen bereid je jouw lichaam als het ware voor om wakker te worden.

Zijn tips zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. Terwijl je slaapt blijven je zicht en gehoor in een soort waakstand beschikbaar (in tegenstelling tot je reukvermogen). Dat betekent dat je licht en geluid kunt gebruiken om wakker te worden. Door de beiden rustig aan op te bouwen bereid je jouw lichaam voor om te ontwaken, door vanuit een diepe slaap steeds lichter te slapen en uiteindelijk comfortabel wakker te worden. Je bent dan meteen klaar om onder de douche te stappen en de dag fris te beginnen.

Op tijd naar bed

En heb je het idee dat een beetje licht met zingende vogels je echt niet op tijd wakker zullen krijgen? Zeker niet als je vroeg wilt opstaan? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om eerder te gaan slapen.

Goede slaap is ontzettend belangrijk voor de verwerking van ervaringen en om je lichaam en geest voor te bereiden op een nieuwe dag. Als je veel moeite hebt om ’s morgens op te staan (zelfs met de bovenstaande tips) is het goed mogelijk dat je lichaam simpelweg nog niet klaar was met verwerken en slapen, dus dat je gewoon eerder naar bed moet gaan.

Ik sta bijvoorbeeld iedere dag om 6:00 uur op (op maandag om 5:00 uur om de week fris te beginnen) en dat bevalt me prima. Met licht van een Wake-up Light en geluid uit de Sleep Cycle-app lukt het me om wakker te worden, zonder schreeuwende alarmklok die met zomaar een hartverzakking zou kunnen bezorgen. Het betekent overigens wel dat ik probeer om ’s avonds rond 22:00 uur op bed te liggen, om voldoende uren te kunnen slapen. Dus noem me een ochtendmens of gewoon apart, maar met de juiste aanpak kan ook jij ervoor zorgen dat je beter slaapt en ’s morgens op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker wordt.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like