Toch stiekem gesnoept? Dan gaat zomaar je hele dieet overboord

12 november 2021

Eén chocolaatje kan toch geen kwaad? En een enkele pen zullen ze op je werk toch niet missen? Dan Ariely beschrijft in zijn boek Heerlijk oneerlijk tal van voorbeelden van kleine fraudes en ongehoorzaamheden. En die lijken ontzettend onschuldig, maar blijken soms meer effect te hebben dan je misschien zou denken. Dus heb je stiekem een keer gesnoept? Dan gaat zomaar je hele dieet overboord.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Wat kan mij het bommen-effect

In zijn boek beschrijft Ariely het Wat kan mij het bommen-effect. Dat betekent zoveel als: ‘ik heb nu toch al (licht) gefraudeerd, dus dan maakt het toch niet meer uit’.

Het leidt ertoe dat je na een eerste chocolaatje veel meer risico loopt om de hele reep op te eten. En na die eerste pen die je meeneemt heb je er ook minder problemen mee om andere spullen mee te nemen.

Dit komt door de manier waarop je wilskracht werkt. Het is een soort spier, die zich aanspant om ‘nee’ te zeggen tegen de verleidingen. Zodra je de spier eenmaal ontspant en even z’n gang laat gaan is het ontzettend lastig om weer terug te keren naar de discipline.

Maak geplande afwijkingen

Een belangrijk detail hierbij is het ‘stiekem’ snoepen of meenemen van die eerste pen. Het is op die manier een ongeplande afwijking ten opzichte van je doel, namelijk niet snoepen of eerlijk zijn over de spullen op je werk.

Om makkelijker terug te keren naar je discipline is het belangrijk om de afwijking specifiek te plannen. Een geplande afwijking calculeer je in. Je plant als het ware zowel de afwijking als om weer terug te keren naar jouw nette gedrag.

Tip: benieuwd hoe je zo’n afwijking plant? Niemand minder dan Sonja Bakker had daarover jaren terug al goede ideeën.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like