Of er een werkend coronavaccin komt valt op dit moment nog te bezien, maar feit is dat hele (beroeps)groepen er reikhalzend naar uitkijken. En dat is goed te verklaren, maar ook een beetje kort door de bocht. Ik lees de laatste tijd veel over slaap, en het blijkt dat de kwaliteit daarvan grote invloed heeft op de werkzaamheid van een vaccin. Natuurlijk is dat nog niet aangetoond met een vaccin specifiek voor corona, maar interessant is de wetenschappelijke en gedragsrelevante insteek wat mij betreft wel.
1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond
In zijn boek Why we sleep beschrijft slaapprofessor Matthew Walker een aantal onderzoeken van Prather. Die ontdekte bijvoorbeeld dat een griepvaccin bij mensen die 5 uur of minder per nacht sliepen maar in 50% van de gevallen effectief was. Bij de groep die 7 uur of meer per nacht sliep was het vaccin in 82% van de gevallen effectief.
En op die manier zijn er cijfers bekend over een hepatitis B-vaccin, dat 11,5x minder effectief is bij iedereen die minder dan 6 uur per nacht slaapt.
Slaap als de beste bescherming
Slaap blijkt een uitstekende beschermheer, bijvoorbeeld in combinatie met een vaccin. Pas als je voldoende per nacht slaapt heeft het lichaam de kans om het vaccin goed te verwerken en daarmee de benodigde antistoffen aan te maken. Zo’n vaccin is wat dat betreft een mooi begin, maar zonder voldoende slaap heeft het niet het beoogde effect.
Zorg voor de ideale 8 uur slaap per nacht, waarmee je ervoor zorgt dat jouw brein en lichaam zich goed kunnen voorbereiden op de volgende dag.
Bovendien blijkt uit slaaponderzoek dat je zo’n kans om het vaccin effectief te verwerken maar één keer hebt. Sliep je toevallig een paar nachten slecht, kreeg je toen het vaccin en haal je het daarna alsnog in? Dan zal je lichaam dat in de meeste gevallen niet meer goedmaken.
De ideale 8 uur slaap per nacht
Komen we straks dichterbij een vaccin en lijkt het erop dat je daarvoor in aanmerking kan komen? Of wil je er überhaupt voor zorgen dat jouw immuunsysteem op de toppen van z’n kunnen presteert? Zorg voor de ideale 8 uur slaap per nacht, waarmee je ervoor zorgt dat jouw brein en lichaam zich goed kunnen voorbereiden op de volgende dag. Bijvoorbeeld als je een vaccin krijgt toegediend, misschien wel om te voorkomen dat je het coronavirus kunt oplopen.
Let op: er is uiteraard (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat voldoende (of niet voldoende) slapen invloed heeft op de werking van een eventueel coronavaccin. Het gaat om het algemene effect van slaap, dat eerder effectief is gebleken bij minimaal twee andere vaccins (tegen griep en hepatitis B).
Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.
No Comments