Waarom vragen we nog niet massaal om de doggybag? [video]

21 februari 2020

Hoe vaak vraag jij om een doggybag als je het niet helemaal op krijgt? In steeds meer restaurants is dat heel goed mogelijk, maar we durven het nog lang niet allemaal. Met de nieuwe campagne Samen tegen voedselverspilling moet de drempel die ons tegenhoudt verdwijnen. Iets waar RTL Boulevard me kort over interviewde. Maar, wat houdt ons eigenlijk tegen om er uit onszelf om te vragen?

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

RTL Boulevard vroeg me waarom we nog een beetje terughoudend zijn. Steeds meer mensen geven aan iets te willen doen tegen voedselverspilling. En als je ze er naar vraagt eten ze graag duurzamer en bewuster. Maar, toch wordt er dagelijks nog ontzettend veel weggegooid.

Schaamte en de sociale norm

Hoe dat psychologisch zit? Belangrijke elementen zijn bijvoorbeeld 1) schaamte en de huidige 2) sociale norm. Die schaamte ontstaat door de onzekerheid die we ervaren, als we erom moeten vragen. We antiperen op een gevoel van schaamte, als blijkt dat een restaurant ons geen doggybag kan aanbieden. Of als anderen ervan horen, en ons er vreemd op aankijken. Zonder de garantie dat dit niet gebeurt vinden we het lastig om erom te vragen.

Restaurants kunnen met een sticker aangeven dat ze tegen verspilling van voedsel zijn. Dat verlaagt de drempel enigszins. Je weet zeker dat je geen ‘blauwtje’ zal lopen als je erom vraagt.

Bovendien is de sociale norm nog niet ideaal. Langzaamaan wordt het normaal om er wél om te vragen, maar er is nog een lange weg te gaan. Tot die tijd is het veel makkelijker om je aan te sluiten bij de niet-vragers. Die groep is nog het grootst, en daarmee loop je in ieder geval geen risico. Nu het dankzij bijvoorbeeld RTL Boulevard duidelijker wordt dat het normaal is om er wél om te vragen kan dat verder veranderen.

Compliment voor de kok

Bovendien kan een doggybag ook iets heel positiefs zijn. Zie het als een compliment voor de kok, omdat je graag alles op wilt eten. Niet in het restaurant, maar door het laatste beetje met je mee te nemen.

Tip: zelf geen trek meer, maar wel voorkomen dat het wordt weggegooid? Mijn vriendin en ik maken regelmatig daklozen blij met dat wat we zelf niet opkregen. Een kleine moeite, die zij enorm waarderen.

Restaurants kunnen met een sticker aangeven dat ze tegen verspilling van voedsel zijn. Dat verlaagt de drempel enigszins. Je weet zeker dat je geen ‘blauwtje’ zal lopen als je erom vraagt. Nog beter zou het zijn als de restaurants zichtbaar maken dat je er om een doggybag kunt vragen. En niet per se om een foodiebag (ook al is het initiatief goed), maar gewoon de doggybag zoals dat de internationale standaard is. En hoe we dat meteen herkennen.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply