Sneller door een saaie dag heen: luister langzame muziek in mineur

2 april 2021

De sensorische omgeving waarin jij je begeeft bepaalt hoe jij je voelt en wat je ervaart. Dus luister je naar de juiste muziek? Dan kan een saaie dag zomaar een stuk sneller verlopen. Of merk je veel minder dat je lang in de wacht staat bij de klantenservice. Dus probeer je de tijd te versnellen, zodat je eerder toe bent aan waar je wel zin in hebt? Luister bijvoorbeeld naar Der Tod und das Mädchen van Schubert.

1 ster * – Eenvoudig toe te passen, begrijpelijk zonder enige achtergrond

Het boek Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert van Russell Jones leert je jouw omgeving slimmer in te richten. De juiste sensorische omstandigheden dragen bij aan het gevoel en de ervaring die je fijn of belangrijk vindt. Hierin vind je ook de tips om met langzame muziek in mineur sneller door de dag heen te komen.

Draai de klok aan de muur om of haal die weg, en voorkom dat je via een beeldscherm of horloge alsnog bij kunt houden hoe laat het is en hoeveel tijd er verstrijkt.

Laat de tijd sneller verstrijken

Je hebt meer invloed op je ervaringen dan je misschien zou denken. Dus luister je naar langzame muziek in mineur? Er vinden een paar onbewuste processen plaats die je ervaring beïnvloeden:

  1. Je hartslag vertraagt

    De langzame muziek in mineur brengt je hartslag omlaag, omdat je er rustiger van wordt.
  2. De ervaring vertraagt

    De vertraging van je hartslag laat het lijken of je ervaring vertraagt. De snelheid verdwijnt.
  3. De tijd voelt sneller
    Omdat jouw ervaring vertraagt lijkt de tijd relatief sneller te gaan dan werkelijk het geval is.

Dus zit je te wachten om iemand van de klantenservice aan de lijn te krijgen? Of kom je niet door het laatste deel van je werkdag heen, terwijl er daarna iets leuks op de planning staat? Luister naar Der Tod und das Mädchen of andere langzame muziek in mineur:

 

Kijk niet op de klok

Heel belangrijk, kijk niet op de klok als je jouw ervaring probeert te beïnvloeden. In directe zin voorkomt het dat jij je niet bewust bent van de werkelijke tijd die er verstrijkt. Meer indirect voorkomt het dat je een rationele denkwijze triggert, waardoor het veel lastiger is om je gevoel te beïnvloeden.

Draai de klok aan de muur om of haal die weg, en voorkom dat je via een beeldscherm of horloge alsnog bij kunt houden hoe laat het is en hoeveel tijd er verstrijkt. Ga af op je gevoel, dat je met de juiste muziek eenvoudig kunt beïnvloeden.


Interessant artikel gelezen? Help me het bereik te vergroten met een like op Facebook. Zelf op de hoogte blijven van leuke psychologische inzichten? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, zodat je iedere vrijdag de artikelen van die week van me ontvangt.

You Might Also Like